Трећи Додиков фијаско: Народна скупштина није подржала вето на трговински споразум с Британцима

Трећи Додиков фијаско: Народна скупштина није подржала вето на трговински споразум с Британцима

 

Народна скупштина Републике Српске није подржала вето српског члана Предсједништва БиХ на трговински споразум БиХ са Великом Британијом, пише Српска инфо.

Приликом гласања није било двотрећинске подршке посланика која је неопходна према Уставу БиХ.

За потврђивање Додикове одлуке гласао је 51 народни посланик (од 56 потребних), против није гласао нико, а 11 је било суздржаних.

То значи да Одлука Предсједништва о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између БиХ и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, која је усвојена без консензуса на 27. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 8. јуна 2022. године – ступа на снагу.

На посебној сједници НСРС, сазваној на његов захтјев, Додик је данас цитирао мишљења неколико министарстава у Влади РС у којима се наводи шта је за Српску спорно у самом споразуму и у процедури његовог преговарања и закључивања. Потом је напустио Народну скупштину, без завршне ријечи.

Опозиционари из ДНС, СДС и ПДП су одмах рекли да га неће подржати јер сматрају да је бесмислено одбити овакву врсту „типског“ споразума који са Британцима, између осталих, има и Србија. Тражили су да се, умјесто тога, разговара о споразуму кога су политички лидери из БиХ прије неколико дана постигли са званичницима ЕУ у Бриселу.

Ваш Схоотер – Зворник!

Из редова власти чиле су се поруке да опозиција не смије да подржи Додика јер су инструмент у рукама британске политике у БиХ. Без подршке опозиције, владајућа коалиција у РС одавно нема двије трећине односно 56 посланика, чак и да су сви присутни и да гласају.

Иначе, ово је трећа посебна сједница НСРС на којој Додик и власт у Српској нису успјели да обезбиједе двотрећинску подршку. То се прво десило 27. октобра 2021. када није подржан Додиков вето на неколико одлука Предсједништва БиХ које се тичу, између осталог, отварања Амбасаде Републике Азербејџан у Сарајеву, о отварању канцеларије Амбасаде Руске Федерације у БиХ у Бањалуци, о давању агремана амбасадору Републике Бјелорусије за БиХ и Доминиканске Републике за БиХ са сједиштем у Швајцарској.

За све врсте мањих прослава!
Васа Таверна🍀

(Извор: Српска инфо)

 

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.