Малинари очекују више од седам КМ по килограму

Малинари очекују више од седам КМ по килограму

 

Малинари у Српској ове године очекују мањи род малина у односу на прошлу годину, због чега сматрају да би цијена ове воћке могла или остати на истом нивоу као лани или поскупјети, те би откупна цијена по килограму могла да буде већа и од седам КМ, пишу Независне.

Наиме, како су из удружења малинара рекли за „Независне новине“, чини им се да је ова година, када је ријеч о засадима малина, доста лошија у односу на претходну, а ако рода буде количински мање, онда морају очекивати и високе откупне цијене.

„Ова година је у поређењу с прошлом лошија, јер су засади, колико нам се чини, у лошијем стању него прошле године. Зашто је тако, ми немамо прави одговор на то питање“, рекао је Љубиша Алемпић, предсједник Удружења малинара „Виламет“ из Братунца, Сребренице и Милића.

Како је Алемпић навео, рана берба је почела прије неколико дана, додајући да откупне цијене сигурно неће бити ниже него оне прошлогодишње.

„Стартна откупна цијена је на нивоу као и прошле године, а то је око седам КМ“, казао је Алемпић, истичући да је тешко прогнозирати какав ће бити квалитет малина.

„Прогнозе су незахвалне јер то зависи од временских прилика. Ако буде доста сунчаних дана, са малим количинама падавина, онда квалитет буде бољи, а ако зареда кишни период, онда у неким засадим дође и до труљења“, појаснио је Алемпић.

Да је пред малинарима лошија година, макар када је количина рода у питању, за „Независне новине“ потврдио је и Петар Бојић, малинар из Семберије и Мајевице, који наводи да род није онакав какав су очекивали.

„Не знамо да ли је то због временских услова, али је ова година лошија од прошле, бар у нашој регији. Гледајући више парцела, укључујући моју, све се своди на исто“, рекао је Бојић.

Када је ријеч о цијени, Бојић наводи да у наговјештају стоји пристојна цијена каква је била и прошле године.

„Можда ће цијена бити и мало већа него лани, прошле године је била око 6,20 КМ. Требало је да добијемо и неке подстицаје, ја још нисам добио ништа“, казао је Бојић, наводећи да је од откупљивача чуо да ће откупна цијена бити најмање седам КМ по килограму, а можда и више.

„Када је мањи род, квалитет малине обично буде добар“, навео је Бојић.

Појаснио је да се малина бере сада у јуну, али да јој у јулу и августу треба падавина, да би и сљедеће године добро родила.

„Прошле године смо имали сушу у том периоду, због чега су малине затајиле, нису се развиле довољно лани. Иако сам их наводњавао, када је висока температура ни то нема ефекта, јер вода прође у земљу и влага се не може саставити“, рекао је Бојић за „Независне“.

С друге стране, Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, је казао да је добро што није било ниских температура у фази пупања малине.

„Засад је добро вријеме, има довољно влаге, али и сунца“, рекао је Дојчиновић, додајући да цијена још уније утврђена, јер њу најчешће одређују хладничари.

„Све зависи каква ће бити понуда, али и каква ће се цијена формирати у Србији. Неки су наговјештаји да ће цијене бити нешто ниже. Сви су се надали да ће откупна цијена бити изнад пет евра по килограму, али то се сигурно неће остварити“, закључио је Дојчиновић.

(Извор: независне.цом)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.