Витомир Поповић: Поносан сам на чињеницу да “Бирач” није изгубио ниједан спор

Витомир Поповић: Поносан сам на чињеницу да “Бирач” није изгубио ниједан спор

 

Девет година је протекло откако траје стечајни поступак у Фабрици глинице “Бирач” А.Д. Кроз изузетно сложен и компликован стечајни поступак пред Правним тимом Фабрике глинице “Бирач” био је изузетно захтјеван задатак јер су судски поступци укључивали елементе међународног права.

Проф. др Витомир Поповић, шеф Правног тима Фабрике глинице “Бирач” за Јутјуб канал Алумина инфо каже да су у поступак били укључени субјекти из Литваније, те да су за неке спорове били надлежни судови у Бијељини, Литванији, судови у Сарајеву…

“Све то је представљало један изазов и захтијевало је максимално ангажовање Правног тима. Ми се углавном бавимо нашим националним законодавством. Међутим када се сусретнемо са одређеним споровима који су везани за примјену литванског права онда морамо додатно улазити у њихово важеће законодавство. За сваки од тих спорова смо током сједница Правног тима прелазили све детаље. То је било јако изазовно за све нас. Не можете да се упустите у спорове од неколико стотина милиона КМ, а да при том не знате генезу и медитум тих спорова. Све то је било веома напорно и изузетно тешко. Адвокатске канцеларије које су радиле у Правном тиму су одрадиле до перфекције тај дио посла. Поносан сам на чињеницу да нисмо изгубили ни један спор. О сваком поступку смо расправљали детаљно”, каже Поповић.

Он је појаснио да постоји низ судских поступака који се воде у Републици Српској, као и у Литванији.

“Ради се о споровима који су од посебног значаја. Тешко је издвојити један, јер је везан за други. За нас није било великих и малих спорова. Неке од тих предмета смо називали главним предметима, и то су спорови које смо имали са УКИО банком, чија вриједност је била преко 158 милиона КМ”, рекао је Поповић, за Алумина инфо.

Он је истакао да постоје и одређени спорови који су везани за залоге. Ту су, како истиче Поповић, имали пријетњу блокади рачуна “Алумине” пред Основним судом у Зворнику.

“Предузимали смо читав низ радњи и поступака да се дође до деблокаде и омогући ‘Алумини’ да нормално послује и испуњава своје обавезе и према држави, али прије свега запосленим радницима. За овај систем је везано преко хиљаду радника и то је био један од изузетних задатака у које смо ушли”, каже Поповић.

Очекивања Правног тима су, према ријечима Поповића јасна.

“Ако се држимо права, онога што су те угледне судије што су се бавиле меритум тих предмета написале у својим одлукама немамо никаквог разлога за забринутост”, каже Поповић.

Цијели интервју с проф. др Витомиром Поповићем погледајте на каналу Алуминаинфо.

(Извор: Алумина инфо)

 

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.