АКТУЕЛНОАЛУМИНАЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

Stevo Savić izabran za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina

Stevo Savić izabran za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina

DSC 7520 2

 

Član menadžmenta kompanije „Alumina“ iz Zvornika, diplomirani inženjer proizvodnog menadžmenta, Stevo Savić, izabran je za predsjednika Područne privredne komore Bijeljina na jučerašnjoj sjednici Skupštine Područne privredne komore, održanoj u Bijeljini.

Savić je rekao da je zahvaljujući snažnoj podršci kompanije „Alumina“, koju je imao prilikom izbora, uspio da obezbijedi podršku 21 privrednog subjekta sa područja regije koji  su podržali njegove ideje i vizije u radu Područne provredne komore Bijeljina.

On je dodao da mu lično imponuje i da to smatra bitnim što je prvi čovjek koji je izvan Bijeljine izabran za prvog čovjeka Područne privredne komore Bijeljina nakon tri decenije.  

Novoizabrani predsjednik Područne privredne komore Bijeljina ocijenio je danas u Zvorniku da je neophodna što veća i tješnja saradnja sa privrednicima radi podizanja privrednog ambijenta i stavranja povoljnih uslova za život i rad na ovom prostoru.

Savić je naglasio da djelovanje Područne privredne komore Bijeljina već izvjestan period  ima stagnaciju u radu, nije prepoznatljiva i nije vidljiva, pa je to ono što se, prije svega,  mora učiniti i podići njeno djelovanje i rad na nivo koji je neophodan.

„Područje, koje Područna priveredna komora Bijeljina pokriva,  je drugo po veličini u teritorijalnoj organizaciji Privredne komore Republike Srpske, odmah iza Banjaluke, i zaista trebamo učiniti napore da se inicinjative i glas privrednika sa ovog područja  čuje snažnije tamo gdje treba“, naglasio je Savić. 

Ističući da je po spoljno trgovinskom prometu, odnosno  uvozu i izvozu, kao  i nizu drugih parametara koji se prate, Područna privredna komora Bijeljina druga u Republici Srpskoj, Savić je rekao da je i sa tog aspekta  potrebno ukazati na značaj ove institucije, kao i njenog osvježavanja i kvalitetnijeg rada u samoj Područnoj privrednoj komori Bijeljina.  

„U narednom periodu nastojaću da napravim sinergiju sa svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština koje egzistiraju na području Područne privredne komore da zajednički analiziramo njihove razvojne i  investicione  projekte da pokušamo da uokvirimo u zajedničko djelovanje pema Vladi Republike Srpske i drugim državnim institucijama koje su nam bitne za realizaciju takvih projekata“, rekao je Savić. 

DSC 7535 2

Savić je poručio privrednicima da se potrebno udruživati, sinhronizovano djelovati i  neophodno zajedno djelovati sa resornim ministarstvima, Vladom Republike Srpske i drugim državnim organima koji su zaduženi za kreiranje privrednog ambijenata na ovom prostoru. 

„Privreda Republike Srpske bilježi trend rasta nakon izlaska iz pandemije virusa korona, ali nažalost posljednja dešavanja u Evropi i ukrajinski sukob donijeli su određene poremećeje i u privredi Republike Srpske“, rekao je Savić. 

Prema njegovim riječima, znamo da rast cijena energenata, nedostatak određenih sirovina i repromaterijala pravi određene probleme zbog čega moramo djelovati zajedno i ja ću učiniti  sve da tako bude, da zajednički iznalazimo rješenja kako bi „preživjeli“ ovu sitauciju i kako bi privreda Republike Srpske nastavila da raste uzlaznom linijom. 

Područna privredna komora Bijeljina djeluje na području gradova Bijeljine i Zvornika, distrikta Brčko, te  opština Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići.

Privredni subjekti sa ovog područja ostvarili su u 2021. godini ukupan obim robne razmjene od 1,75 milijardi KM, dok je vrijednost izvoza iznosila 779,73 miliona KM, što je blizu 200 mioliona KM više u poređenju sa izvozom u 2020. godini.

(Alumina info)