Завршена прва фаза уређења планинарског дома у Лијешњу – од Градске управе 10.000 КМ за нове радове (ФОТО)

Завршена прва фаза уређења планинарског дома у Лијешњу – од Градске управе 10.000 КМ за нове радове (ФОТО)

 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић уручио је данас рјешење предсједницима два планинарска друштва из овог града, ПЕУ „Корак“ и ПД „Младост“, о додјели 10.000 КМ за другу фазу радова на уређењу планинарског дома у Лијешњу коју заједно спроводе ова два друштва. Средства су одобрена након спроведеног конкурса и пријава невладиних организација за финансирање пројеката из градског буџета.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић истакао је да је најважније да постоје оваква друштва у нашем граду.

 – Ниво друштвене одговорности коју су они показали је на једном озбиљном нивоу какав се ријетко среће код наших суграђана. Начин на који они функционишу, односно да су се два друштва ујединила, то је врло риједак случај данас када сви желе да се дијеле, одцијепе од некога, а они практично раде као једно друштво. Њихова активност на чишћењу стазе према Ђурђевграду и тврђаве ме је лично, али и све моје сараднике фасцинирала. Стога и сви наши суграђани треба да знају о каквим се добрим људима ради. Ми ћемо продубити сарадњу са њима у будућем периоду. Сада смо им на конкурсу за додјелу средстава невалдиним оганизацијама издвојили 10.000 КМ које ће они, сигуран сам, искористити на најбољи начин, а највише у адаптацију овог објекта. Мислим да су они права организација и врло брзо ћу им се придружити да будем њихов члан – истакао је Стевановић.

Ивана Ђокић Милановић, директор Туристичке организације Града Зворника истиче да се уређењем планинарског дома добија адекватан смјештајни објекат за туристе који воле нетакнуту природу.

 – Ово је диван амбијент и подржавамо наше планинаре у њиховим активностима. Раније смо радили на промоцији и мапирању стаза те на едуковању планинарских водича. И у наредном периоду радићемо на подршци малим пројектима, али и промоцији урађеног – рекла је Ђокић Милановић.

Зоран Смиљанић, члан УО ПЕУ „Корак“ истакао је да је прије свега за похвалу да су се два друштва ујединила како би се након више од 40 година постојања планинарског друштва у Зворнику добио планинарски дом.

 – Циљ нам је прво да дом буде на услузи не само планинара, него и љубитеља природе, школске дјеце. Планирамо да овдје доведемо ученике да имају школу у природу јер за то у Зворнику нема прилике. Као што ми идемо на планинарске акције, желимо да и нама други планинари дођу у госте. Тако смо кроз акцију „Јеринина стаза страсти“ имали више од 150 планинара на тој стази. У протеклих пет година смо имали преко 1.000 планинара из БиХ, Србије и других земаља који су били дио наших акција. Зато желимо да овај дом буде самоодржив, односно да се његове услуге издају у смислу спавања, спремања хране – рекао је Смиљанић и додао да се све ради волонтерски те се захвалио донаторима и Градској управи из Зворника на континуираној помоћи у обнови школског објекта у лијешњу како би га преуредили у планинарски дом.

Јовица Лазић предсједник Грађевинског одбора, који су формирала оба друштва, истакао је да су за скоро четири мјесеца од руине направили један пристојан објекат.

 – Прво смо поправиљали кров како бисмо спријечили прокишњавање. Потом су урађени олуци, вањски тоалет. Унутра смо урадили струју јер је било свега неколико утичница у објекту. Поред тога урадили смо таолете, дио подова, односно 110 квадрата плочица. У плану нам је да се уради септичка јама, изравњавајући слој и плочице у дневном боравку те префарба столарија. Ипак, од свега је најважније прво поставити ригипс и направити спуштене плафоне те уредити зидове. На крају бисмо се вратили крову како бисмо замијенили летве и цријеп јер је овај стар 60 година – истакао је Лазић.

Јанко Микић, предсједник Планинарског удружења „Младост“ истакао је дом значи много јер да би се планинарске активности могли одвијати на нормалан начин потребне су биле овакве просторије.

 – Удружили смо се и заједно са Градском управом заиста прионули вриједно на посао како бисмо имали све услове потребне оваквим друштвима те да би се могли регистровати у Планинарски савез Републике Српске. Основно је да објекат има купатило, кухињу, дневни боравак, спаваоницу, што овај објекат тренутно има – рекао је Микић и додао да су са радовима кренули почетком године истакавши да треба још доста да се уради те да им је и даље потребна помоћ донатора за завршетак онога што су замислили.

Планинари оба друштва су уз помоћ ловаца спремили гулаш и друга јела како би озваничили крај прве фазе радова на овом објекту и најавили другу фазу, али и да би се захвалили донаторима и представницима ГУ Зворник на досадашњој помоћи чији је циљ да Зворник добије урађен планинарски дом.

(ИнфоБирач)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.