АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Završena prva faza uređenja planinarskog doma u Liješnju – od Gradske uprave 10.000 KM za nove radove (FOTO)

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: planinari not found
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: planinari1 not found
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: planinari2 not found

Završena prva faza uređenja planinarskog doma u Liješnju – od Gradske uprave 10.000 KM za nove radove (FOTO)

1 2

 

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović uručio je danas rješenje predsjednicima dva planinarska društva iz ovog grada, PEU „Korak“ i PD „Mladost“, o dodjeli 10.000 KM za drugu fazu radova na uređenju planinarskog doma u Liješnju koju zajedno sprovode ova dva društva. Sredstva su odobrena nakon sprovedenog konkursa i prijava nevladinih organizacija za finansiranje projekata iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da je najvažnije da postoje ovakva društva u našem gradu.

 – Nivo društvene odgovornosti koju su oni pokazali je na jednom ozbiljnom nivou kakav se rijetko sreće kod naših sugrađana. Način na koji oni funkcionišu, odnosno da su se dva društva ujedinila, to je vrlo rijedak slučaj danas kada svi žele da se dijele, odcijepe od nekoga, a oni praktično rade kao jedno društvo. Njihova aktivnost na čišćenju staze prema Đurđevgradu i tvrđave me je lično, ali i sve moje saradnike fascinirala. Stoga i svi naši sugrađani treba da znaju o kakvim se dobrim ljudima radi. Mi ćemo produbiti saradnju sa njima u budućem periodu. Sada smo im na konkursu za dodjelu sredstava nevaldinim oganizacijama izdvojili 10.000 KM koje će oni, siguran sam, iskoristiti na najbolji način, a najviše u adaptaciju ovog objekta. Mislim da su oni prava organizacija i vrlo brzo ću im se pridružiti da budem njihov član – istakao je Stevanović.

12 1

Ivana Đokić Milanović, direktor Turističke organizacije Grada Zvornika ističe da se uređenjem planinarskog doma dobija adekvatan smještajni objekat za turiste koji vole netaknutu prirodu.

 – Ovo je divan ambijent i podržavamo naše planinare u njihovim aktivnostima. Ranije smo radili na promociji i mapiranju staza te na edukovanju planinarskih vodiča. I u narednom periodu radićemo na podršci malim projektima, ali i promociji urađenog – rekla je Đokić Milanović.

Zoran Smiljanić, član UO PEU „Korak“ istakao je da je prije svega za pohvalu da su se dva društva ujedinila kako bi se nakon više od 40 godina postojanja planinarskog društva u Zvorniku dobio planinarski dom.

IMG 7524

 – Cilj nam je prvo da dom bude na usluzi ne samo planinara, nego i ljubitelja prirode, školske djece. Planiramo da ovdje dovedemo učenike da imaju školu u prirodu jer za to u Zvorniku nema prilike. Kao što mi idemo na planinarske akcije, želimo da i nama drugi planinari dođu u goste. Tako smo kroz akciju „Jerinina staza strasti“ imali više od 150 planinara na toj stazi. U proteklih pet godina smo imali preko 1.000 planinara iz BiH, Srbije i drugih zemalja koji su bili dio naših akcija. Zato želimo da ovaj dom bude samoodrživ, odnosno da se njegove usluge izdaju u smislu spavanja, spremanja hrane – rekao je Smiljanić i dodao da se sve radi volonterski te se zahvalio donatorima i Gradskoj upravi iz Zvornika na kontinuiranoj pomoći u obnovi školskog objekta u liješnju kako bi ga preuredili u planinarski dom.

Jovica Lazić predsjednik Građevinskog odbora, koji su formirala oba društva, istakao je da su za skoro četiri mjeseca od ruine napravili jedan pristojan objekat.

IMG 7520 1

 – Prvo smo popraviljali krov kako bismo spriječili prokišnjavanje. Potom su urađeni oluci, vanjski toalet. Unutra smo uradili struju jer je bilo svega nekoliko utičnica u objektu. Pored toga uradili smo taolete, dio podova, odnosno 110 kvadrata pločica. U planu nam je da se uradi septička jama, izravnjavajući sloj i pločice u dnevnom boravku te prefarba stolarija. Ipak, od svega je najvažnije prvo postaviti rigips i napraviti spuštene plafone te urediti zidove. Na kraju bismo se vratili krovu kako bismo zamijenili letve i crijep jer je ovaj star 60 godina – istakao je Lazić.

Janko Mikić, predsjednik Planinarskog udruženja „Mladost“ istakao je dom znači mnogo jer da bi se planinarske aktivnosti mogli odvijati na normalan način potrebne su bile ovakve prostorije.

IMG 7518 2

 – Udružili smo se i zajedno sa Gradskom upravom zaista prionuli vrijedno na posao kako bismo imali sve uslove potrebne ovakvim društvima te da bi se mogli registrovati u Planinarski savez Republike Srpske. Osnovno je da objekat ima kupatilo, kuhinju, dnevni boravak, spavaonicu, što ovaj objekat trenutno ima – rekao je Mikić i dodao da su sa radovima krenuli početkom godine istakavši da treba još dosta da se uradi te da im je i dalje potrebna pomoć donatora za završetak onoga što su zamislili.

Planinari oba društva su uz pomoć lovaca spremili gulaš i druga jela kako bi ozvaničili kraj prve faze radova na ovom objektu i najavili drugu fazu, ali i da bi se zahvalili donatorima i predstavnicima GU Zvornik na dosadašnjoj pomoći čiji je cilj da Zvornik dobije urađen planinarski dom.

(InfoBirač)