Двострука функција: Влада Српске о изградњи болнице “Бања Губер”

Двострука функција: Влада Српске о изградњи болнице “Бања Губер”

 

У плану Владе РС је изградња специјалне болнице “Бања Губер” у Сребреници уз кориштење природно љековитог фактора, односно термалне воде. Циљ је да се ова бања у потпуности стави како у функцију здравствене заштите као болница, тако и у функцију туризма као бања, пише Српска инфо.

Ово каже министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић, која подсјећа да је Влада у октобру 2020. године именовала Тим за реализацију пројекта оснивања ЈЗУ Специјална болница „Бања Губер“ Сребреница, чији је задатак да прати реализацију пројекта и координише рад свих учесника у његовој реализацији.

Драги наши, код нас можете изнајмити аутобусе за ванлинијски превоз капацитета од 19 до 57 мјеста…Путујте удобно и сигурно на све дестинације…Ваше је само да кажете вријеме поласка и дестинацију, све остало је наша брига…Ваш ЕП оил!

Такође, у склопу подршке реализацији овог пројекта, Влада Републике Српске обезбиједила је средства за прву фазу пројекта.

 – Приоритетне активности у овој фази су утврђивање терапијске вредности минералне воде „Црни Губер“, а које обухватају експериментална истраживања у циљу испитивања подношљивости и утицаја дуготрајног пијења воде на виталне функције органа, као и утврђивање терапијског потенцијала. Уколико се резултати претходно наведених истраживања покажу повољним са становишта сигурности и ефикасности, услиједиће клиничка испитивања, чиме би се створили услови за примјену минералне воде као љековитог средства – прецизирала је Гашићева.

Ваш Схоотер – Зворник!

У току су прописана периодична узорковања и испитивања минералних вода, која морају да обухвате минимално једну годину. Како каже, урађена су бројна испитивања, па тако и испитивања земљишта и ваздуха, гдје је утврђено да је ваздух изразито чист, те постоји и потенцијал ваздуха као љековитог фактора.

 – С обзиром да се ради о сложеном пројекту, прва фаза пројекта подразумијева израду свих потребних студија, елабората, анализа, просторно планске документације и слично, а на основу којих ће бити утврђени сви потребни услови за даљу реализацију пројекта – додала је Гашићева.

Ђак спорт – Зворник!

Бољи услови за живот

Према ријечима министарке Гашић, реализацијом ових активности у општини Сребреница биће створени бољи услови за живот, а креирањем бањског центра створиће се услови и за развој туризма. Паралелно са овим активностима, у току су и формално-правне активности везане за рјешавање статуса земљишта потребног за реализацију пројекта.

(Извор: Српска инфо)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.