АКТУЕЛНОЗАНИМЉИВОСТИЗВОРНИК

Danas je Đurđevdan

Danas je Đurđevdan

sveti djordje djurdjevdan

 

Prema hrišćanskom predanju, Sveti velikomučenik Georgije (takođe Sveti Đorđe) bio je rimski vojnik porijeklom iz Male Azije. Sveti Georgije je jedan od svetitelja koji se najviše proslavljaju u pravoslavnoj crkvi, međutim, takođe se slavi i u katoličkim zemljama. Ovjekovječen je u priči gdje ubija aždaju, a slavi se u Kanadi, Kataloniji, Engleskoj, Etiopiji, Gruziji, Grčkoj, Crnoj Gori, Portugalu, Srbiji, Republici Srpskoj kao i u gradovima Istanbulu, Ljubljani i Moskvi.

Takođe je ovaj svetitelj zaštitnik profesija, organizacija i bolesnika.

279901509 3126660190889434 7741656344861621561 n
Vaš Shooter – Zvornik!

Veoma je slavljen kod Srba, i najčešće ga nazivaju Sveti Đorđe ili Sveti Đurađ. Mnogi ga slave kao krsnu slavu. Srpska pravoslavna crkva ga slavi dva puta godišnje. Glavni praznik je Đurđevdan i praznuje se 6. maja po gregorijanskom kalendaru (23. aprila po crkvenom), a drugi je prenos moštiju i obnovljenje Hrama Svetog Georgija – Đurđic, koji se slavi 16. novembra (3. novembra po crkvenom).

Na ikoni vezanoj za Đurđevdan je sveti Georgije prikazan na konju kako ubija aždaju. Drugi prikaz je sveti Georgije kao vojnik sa kopljem u ruci. U našem narodu se ovakva predstava zove Đurđic i vezana je za slavu Đurđic. Posvećeni su mu mnogi manastiri, među kojima je najpoznatiji manastir Đurđevi Stupovi. Poštovan je i kao zaštitnik konjice, vitezova i viteštva i krstaških pohoda. 

djak
Đak sport Zvornik!

(Izvor: SPC)