Средњошколци из Милића организовали акцију ,,Кап крви да будемо први“

Средњошколци из Милића организовали акцију ,,Кап крви да будемо први“

 

Савјет ученика СШЦ „Милутин Миланковић“ у Милићима, у сарадњи са ОО ЦК Милићи организовао је акцију добровољног даривања крви под слоганом „Кап крви да будемо први“. Акцију је 2011.године покренуо професор Војкан Мујичић а ове године организацију је преузео Савјет ученика. 

алт

– Драго нам је што настављамо дугогодишњу традицију. Ове године одазвало нам се 40 ученика, њих 16 даровало је крв, а од 22 грађана, 20 се и данас уписало на листу добровољних давалаца. Сматрамо да је овогодишња, девета по реду акција „Кап крви да будемо први“ успјешно реализована. Хвала свима на подршци, нашим ученицима и суграђанима и надамо се да ће и у будућности учествовати у оваквим акцијама – рекла је кооордианор Савјета ученика професорица Радојка Савкић.

Марина Лукић ученица ИИИ разреда милилћког СШЦ-а, напунила је 18 година и данас је постала добровољни давалац крви.

алт

– Увијек ми је жеља била да дарујем крв кад напуним 18 година И ето данас ми се жеља остварила – каже Марина.

Предсјендик СО Милићи Предраг Сушић међу првима је даровао крви. Каже да је као студент постао добровољни давалац и од тада редовно дарује драгоцјену течност.

алт

Ово је 13 пут да дарујем крв и увијек учествујем у оваквим акцијама. Милсим да у овим акцијама треба да учествује што више људи јер ово је хумано дјело – каже Сушић.

Као студент, 2010.године, и Бранислав Сушић је први пут даровао а данас је то учинио 17-и пут .

алт

У склопу студентског дома је било организовано добровољно даровање крви, а с обзиром како сам се добро осјећао након тога, од тада редовно дарујем крв – каже Сушић.

Срђан Ковачевић као средњошколац није учествовао у акцији даривања крви али је данас то први пут учинио.

алт

У средњој школи кад смо био нешто сам се и плашио. Сад би препоручио свима да буду добровољни даваоци јер човјек се осјећа љепше кад зна да може некоме да помогне – каже Срђан.

Сваке године акцију милићких средњошколаца подржавају Мајо Јерковић и Рада Ђокановић, запослени у локалној управи у Милићима.

– Придружио сам се овој акцији. Ово ми је 13. пут да дарујм крв од тога 4-5 пута у оквиру ове акције средњошколаца – каже Мајо Јерковић.

Рада Ђокановић је добровољни давалац крви постала у средњој школи и сад је већ више од 20 пута даровала драгоцјену течност.

– Увијек се одазовем овој акцији али и без акција дарујем крв, када је потребно – каже Рада.

Акцију добровољног даривања крви у СШЦ не пропушта ни професор Енглеског језика Дејан Дабић, док је професор Војкан Мујичић који је и покретач акције добровољног даривања крви, више од 50 пута је даровао крв. Почео је са даривањем драгоцјене течности још као матурант. Задовољан је каже оѕивом грађана али и због тога што су ученици наставили са организацијом једне овакве хумане и важне акције.

алт

– Деца која су ученици СШЦ су поново организовали акцију. Моје лично задовољство је у томе што више нисам организатор а традиција се наставила. И ја сам крв почео да дарујем у средњошј школи а разлог мој тад, био је као И наших ученика сад – да не идем у школу следећи дан – каже кроз смјех профсеор Мујичић.

Акција добровољног даривања крви организована је у сарадњи са ОО ЦК Милићи након двије године паузе, а за ову приликусви добровољним даваоцима крви били су обезбијеђени пакети за освјежење. За ову акцију била су укупно 62 пријављена како грађана тако и пунољетна стедњошколца, а 36 је даровало крв. 

Владимир Дражић Шеф службе за трансфузију Зворник каже да му је драго што се након пандемије вируса корона, добровољно давалаштво крви вратио на велика врата.

алт

 

– Ово нам је седма или осма акција у задњих мјесец и по, два по школама. Драго нам је што смо се послије двије године вратили поново у Милиће. Имамо још једну акцију у Братунцу И онда правимо паузу – каже Дражић И додаје да у Служби за трансфузију Зворник располажу довољним количинама крви.

Акција добровољног даривања крви организована је у сусрет обијежавању датума рођења Милутина Миланковића по којем милићки средњошколски центар носи име.

Извор: Радио Магиц (магиц.ба)

 

 

 

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.