Магична вуница – Маја најљепшу причу плете вуницом

Магична вуница – Маја најљепшу причу плете вуницом

 

Маријана Маја Стевановић из Братунца одлучила се да оживи и оплемени плетење израдом одјевних и декоративних предмета који обрадују многе њене пријатеље, а од скоро и многе љубитеље ручних радова.

Све је почело из хобија и задовољства. Маја је плела различите предмете које је поклањала пријатељима да би на идеју драгих особа почела своје радове да плете за продају.

 – На наговор пријатеље одлучила сам да своје радове понудим људима који желе да имају уникатан поклон за неког посебног. Доста су брзо, највише преко друштвених мрежа, сазнали за мене и на тај начин људи се јављају и поручују различите одјевне и декоративне предмете – прича Маја.

На друштвеним мрежама направила је профиле „Магична вуница“ гдје представља своје радове, а гдје је најчешће пронађу људи и гдје могу да виде њене радове. Још као дјевојчица учила је од баке, по којој је добила име, а како каже и дар, вјештине плетења да би након више од двадесет година поново узела игле у руке.

 – Сјећам се како нас је бака учила свим ручним радовима које је знала. Много времена сам проводила са баком док су мама и тата радили. Она је несебично своје знање дијелила са мном и мојим сестрама. Мени се највише допало плетење, то низање и слагање боја, а свакако је за мене и моје сестре било важно да нешто од тога што нам бака покаже пренесемо и сачувамо за нове генерације. Много тога зна и наша мама, али данас нема слободног времена да се томе посвети – рекла је Маја.


Она је изразила жаљење што традиционалне вриједности и ручне радиности изумиру и што је велики број дјеце која нису имала прилику да се сусретну са неким од њих, а које преносе наше баке и дједови, као и родитељи, те да је све мање људи који се баве старим занатима и оваквом врстом радова.

Маја каже да је током зиме највише интереса било за шалове, траке за косу, декице за дјецу, а сада је доста поруџбина за плетене корпе за васкршња јаја. Иглама и вуницом може да исплете све што неко пожели, у било ком дезену и величини, а плетење види и као начин одмора и разоноде.

 – Многи пријатељи ме питају како имам живаца за плетење, како сатима могу да сједим и плетем и да они то не би могли. Мене то опушта и смирује, буквално је терапеутски ефекат, јер се одмарам и могу да размишљам о другим обавезама које имам за тај или сутрашњи дан. Све коцке ми се посложе и напуним батерије“, истиче она.

Драги кандидати,
право је вријеме да започнете оспособљавање за возача Б, Ц1, Ц или Д категорије . Спремили смо одличне погодности за све наше кандидате као што су бесплатан превоз за вријеме обуке и увијек популарно плаћање на рате. Желите да обрадујте некога за 18. рођендан поклон боном за оспособљавање за возача, помоћи ћемо Вам око припреме изненађења. Чекамо вас.
Информације на телефон: 056/490-394 или 065/448-502!


Маја је професор енглеског језика, а како је све мање ђака и часова свој хоби види као могућност да додатно допринесе кућном буџету и не одустаје, јер ради оно што воли.

 – Поред тога предајем енглески, држим часова за све којима су потребни, а доста радим и преко интернета, имам разне клијенте који желе да унаприједе своје знање. Једноставно, гледам како да останем у послу јер је у школама доста тешко, све је мање часова за наставнике и професоре тако да ми плетење дође и као додатна зарада и хоби – рекла је Маја.

Поред приче о једној особи, професору и љубитељу игала и плетива, ово је прича о снази и вољи да без обзира колико зна бити тешко, лоше у једном раздобљу живота постоји снага у свакој особи да се бори и да не одустаје јер свако од нас има барем један таленат који би могао да постане његов посао и да ужива у томе што ради, а то нам је показала и Маја.

(Извор: FB ESrebrenica)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.