Округли сто у „Алумини“:  Радна снага фактор стабилности привредних субјеката

Округли сто у „Алумини“:  Радна снага фактор стабилности привредних субјеката

 

У компанији „Алумина“ данас је одржан округли сто на коме  се говорило о актуелном стању у металској индустрији и рударству Републике Српске, људским ресурсима, радничком стандарду и мотивацији запослених. Такође, било је ријечи и о стању у школству и квалитету образовања, те усклађености потребе и понуде стручног кадра у привреди Републике Српске.  Разговарало се и о вођењу социјалног дијалога између послодаваца и синдиката, те договору о усаглашавању потписивања гранског колективног уговора за запослене у металској индустрији и рударству.

Организатор овог Округлог стола је био Синдикат металске индустрије и рударства Републике Српске, а међу учесницима били су представници Министарства привреде и предузетништва, Министарства индустрије и енергетике, један број директора привредних субјеката из металске индустрије,  представници образовног система, као и чланови Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Предсједник Управног одбора компаније „Алумина“  Миле Матић сматра да је радна снага фактор успјеха стабилности производње која би требало да буде у приоритету у односу и на капитал и на производна средства, јер се једноставно без радне снаге не може.

Матић је рекао да знање људи, наших радника, осигурава стабилност и будућност компаније „Алумина“.

„У том смислу треба да креирамо амбијент у којем ћемо да осигурамо да будуће генерације долазе на радна мјеста афирмисане, школоване, професионалне, да раде и да живе од свог рада“, рекао је Матић.

Говорећи о актуелној ситауцији на глобалном нивоу, Матић је рекао да све то утиче на пословање компаније „Алумина“, јер су се трендови који су били покренути мало зауставили, што не значи да неће поново доћи.

„Али без људског ресурса немамо шанси да можемо успјети и да будемо конкурентни, односно перманентно улагање у знање и образовање осигурава будућност људима, фабрици и цјелокупној друштвеној заједници“, рекао је Матић.  

Предсједник Управног одбора „Алумине“ је оцијенио да је тренутно на тржишту тешко доћи до квалификоване радне снаге.

„Све је теже и теже доћи до квалификоване радне снаге јер опада интерес, чак ни новцем то није могуће ријешити. Треба више да улажемо у знање и да те људе афирмишемо  да буду признати чланови овог друштва“, рекао је Матић. 

Савјетник министра привреде и предузетништва у Влади Републике Српске Момчило Новаковић рекао је да привреда Републике Српске није изузета  из проблема које има свјетска привреда и додао да је наша привреда подложнији овим проблемима. 

„Влада Републике Српске покушава у задње двије године, односно од почетка пандемије вируса корона и тренутних свјетских дешавања, да кроз различите подстицаје прерађивачкој индустрији обезбиједи на неки начин заинтересованост послодаваца и фирми за набавку нових технологија и осавремењавање производње“, рекао је Новаковић. 

Он је нагласио да је у том смислу Влада Републике Српске ове године предвидјела око 15 милиона КМ, с тим да постоји још један пројекат који би требао да се до краја године реализује што би укупно износило око 40 милиона КМ улагања у прерађивачку индустрију. 

Према његовим ријечима, када се ради о подстицајима за плате које сматрају врло важним, обзиром на то да је тема округлог стола како сачувати радну снагу и обезбиједити неопходан кадар за привреду, до сада су исплатили око 21,3 милиона КМ на име подстицаја плата и овим пројектом је у посљедње двије године обухваћено око 32.000 радника, односно 803 привредна субјекта.   

Истичући да ће Влада Републике Српске и у наредном периоду наставити и са једним и са другим пројектом, Новаковић је рекао да је сигуран да се може и више, али да је у садашњим околностима и садашњим буџетом и ово добар подстицај. 

„Циљ округлог стола је да се у једној координацији сазнају  сви порблеми које данас имају послодавци, синдикати, школске установе и да заједно са Владом Републике Српске, односно надлежним министарствима донесемо одређене закључке који би у наредном времену провели“, рекао је Новаковић. 

Предсједник Удружења послодаваца металске индустрије и рударства Републике Српске Предраг Зорић рекао је да је округли сто, који се одржава у компанији „Алумина“, неопходан у овом времену када имамо турбуленцију на тржишту и када цијене сировина расту.

Према његовим ријечима, имамо и појачану инфлацију која је евидентна и у којој је куповна моћ свих радника  све мања, док су фирме изложене сталним неповољним утицајима  спољашњег тржишта. 

„У овом моменту потребно је пуно разумијевања свих партнера и сарадника од Владе Републике Српске, привреде, удружења синдиката, да разумију моменат и да заједно пробамо наћи рјешања да одржимо поризводњу, продуктивност и наравно одговарајуће услове у којима радници раде“, истакао је Зорић, који је и директор фирме „Колектор“ из Лакташа. 

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Раденко Смиљанић рекао је да је повод за организовање округлог стола сагледавање ситуације у реалном сектору као стубу опстанка, стабилности и развоја Републике Српске.

Смиљанић је нагласио да је највећи проблем са којима се суочавају радници несигурност радног мјеста, додавши да су потребне нове идеје за превазилажење тренутних проблема.  Сматра да је за привреду неопходно обезбиједити квалитетну радну снагу, а први помак у том смјеру је мотивација ученика за занимања у реалном сектору кроз школовање.

„Ако је ученик мотивисан да иде у нека непроизводна занимања имамо проблем, али ако је мотивисан да учи и стиче знања за рад у привреди и буде награђен према свом знању и способностима тиме ће се постепено рјешавати проблем недостатка радне снаге“, рекао је Смиљанић.

(Служба за односе с јавношћу компаније „Алумина“)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.