Обиљежено 30 година од формирања Извиђачке чете „Гарда“ из Шековића (ФОТО)

Unite Gallery Error:

Gallery with alias: sekovicigarda not found

Обиљежено 30 година од формирања Извиђачке чете „Гарда“ из Шековића (ФОТО)

 

Парастосом погинулим припадницима у Цркви покрова пресвете Богодорице у Шековићима је почело обиљежавање 30 година од оснивања Извиђачке чете „Гарда“ из Шековића.

Након парастоса организована је посјета и обилазак спомен-собе погинулих припадника Прве бирчанске бригаде и прислуживање свијећа те полагање цвијећа и вијенаца ратних јединица на Централном споменику борцима Одбамбено-отаџбинског рата.

Велибор Милошевић, замјеник комаданта Извиђачке чете „Гарда“ из Шековића истакао је да ово била прва специјална јединица која је формирана на овим просторима.

 – Шековићи су били уточиште за многе људе из околних општина тако да се одавде кренуло у ослобађање српских земаља. У рату је чета изгубила 22 припадника који су своје животе положили у темеље Републике Српске, имали смо преко 250 рањених, од којих неки и по два пута, а кроз јединицу је прошло преко 800 бораца. Изборили смо се за Републику Српску за коју се вриједи борити и живјети  – рекао је Милошевић.

У оквиру обиљежавања годишњице, одржана је и Свечана академија у Дому културе када је приказан документарни филм о ратном путу Извиђачке чете „Гарда“ из Шековића те изведен пригодан програм.

Ђак спорт – Зворник!

(ИнфоБирач)