АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

PU Zvornik: Apel građanima da ne pale vatru bez preduzimanja zakonom predviđenih mjera predstrožnosti

PU Zvornik: Apel građanima da ne pale vatru bez preduzimanja zakonom predviđenih mjera predstrožnosti

sumski pozari milici mar 2019

 

Policijska uprava Zvornik apeluje na sve građane da ne vrše spaljivanje ostataka korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa, kao ni prilikom nepovoljnih vremenskih uslova, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do požara na otvorenom prostoru, a koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

 – Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu 2019. godine, kao jedna od obaveznih mjera zaštite od požara (član 18., tačka 10.) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavnja širenja vatre. Ovim Zakonom je definisana novčana kazna od 100 КM do 1000 КM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre – saopštila je Danijela Madžarević, portparol PU Zvornik.

03
Hotel Vidikovac – Zvornik!

Samo na području PU Zvornik, u toku prva dva mjeseca ove godine su evidentirana 3 požara na otvorenom, čiji je uzrok bio neodgovoran način spaljivanja ostataka korova, kao i ostavljanje vatre bez nadzora.

 – Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu. Pozivamo građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112 – istakla je Madžarevićeva.

14947795 615075275330551 7606628376547342465 n 1
Đak sport – Zvornik!

(InfoBirač)