У Шековићима обиљежено 29 година од формирања Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Српске

У Шековићима обиљежено 29 година од формирања Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Српске

Поменом у Цркви Покрова Пресвете Богородице те полагањем цвијећа у спомен-соби и на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске, у Шековићима је обиљежено 29 година од формирања Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Српске. 

Јединица је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, а у ратним дејствима живот је изгубио 21 припадник овог одреда, више од 150 их је рањено. Кроз Одред је прошло између 400 и 500 бораца.

Милош Ступар, ратни командант Другог одреда специјалне полиције истакао је овом приликом да су дали велике жртве за Републику Српску. 

Ваш Схоотер – Зворник!

– Мислим да морамо чувати и баштинити традицију Другог одреда из разлога што је много дао за своју земљу. Треба да се сјећамо људи који су дали животе за ову нашу државу. Нема ратишта гдје нисмо ишли да бранимо српски народ и српску имовину.  И ова задња дешавања су показала да је изузетно важно да с ове стране Дрине имамо државу, имамо државност. Понекада институције немају слуха за људе који су стварали Републику Спрску, али се надамо да ће се то промијенити – каже Ступар и додаје да је у Одреду било и добровољаца из различитих крајева од Херцеговине до Крајине, али највише из регије Бирча.

Зоран Томић, припадник Другог одреда специјалне полиције каже да је било доста тешких тренутака у рату те додао да се Република Српска мора сачувати. 

–  Узалуд је оволики народ изгинуо, ако не сачувамо Републику Српску. Каква ће бити видићемо, али опстаће. Са добрим борцима у рату није било тешко, али је послијератни период сасвим друга прича – рекао је Томић.

Борци Другог одреда дали су немјерљив допринос за слободу свог народа и стварање Републике Српске и заслужују веће поштовање институција и бољи статус, поручено је у Шековићима.

(ИнфоБирач)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.