АКТУЕЛНОЗВОРНИК

Promocijom knjige aforizama Stanislava Tomića „Umnjaci izrastaju kasnije“, u Zvorniku otvoreni „Dani Marka Markovića“

Promocijom knjige aforizama Stanislava Tomića „Umnjaci izrastaju kasnije“, u Zvorniku otvoreni „Dani Marka Markovića“

viber image 2022 02 23 21 20 28 718

 

Promocijom knjige aforizama Stanislava Tomića „Umnjaci izrastaju kasnije“, u zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci večeras je svečano otvorena kulturna manifestacija „Dani Marka Markovića“, kojom se čuva uspomena na najveće književno ime iz Zvornika te promovišu različiti oblici kulturnog stvaralaštva i pisane riječi. 

Otvarajući manifestaciju, Nega Stjepanović, direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke, koja je i organizator manifestacije, istakla je da su na ovaj način otrgli od zaborava književno djelo Marka Markovića i dodala  da se promocija njegovog života i rada odvija tokom cijele godine.

 – Ovo je već četvrta godina da organizujemo trodnevnu manifestaciju posvećenu Marku Markoviću. To je prilika da sve naše sugrađane još jednom upoznamo sa životom ovog velikana srpske književnosti. On je bio istaknuti kulturni radnik u BiH, a rođen je u Zvorniku. Stoga se nadamo da će ova manifestacija postati tradicionalna jer nam je želja da sve naše pisce koji su dali svoj doprinos očuvanju kulture i pismenosti sačuvamo od zaborava – rekla je Stjepanovićeva.

viber image 2022 02 23 21 20 27 530

Govoreći o svojoj četvrtoj knjizi aforizama „Umnjaci izrastaju kasnije“, Tomić je rekao da je knjiga nastala od aforizama koje je napisao u proteklih pet godina, ističući da se u knjizi nalazi više od 300 aforizama, koje je od ukupno 1.500 izabrao ugledni aforističar Jovo Nikolić.

 – Ova knjiga aforizama nema neku centralnu poruku. Teme su različite, a suština je u tome da navedem čitaoce da kritički promišljaju život, prvenstveno svoj odnos prema sebi, prema drugim ljudima, prema zajednici – rekao je Tomić.

Ističući da je aforizam sam po sebi vrlo zahtjevna forma, Tomić je rekao da se u tom pogledu nema mnogo prostora za manevar nego se mora pogoditi suština iz jednog ili dva pokušaja da čitalac odmah zna jeste li ili niste pogodili suštinu.

zo zi 1

 – Čini mi se da aforističari imaju problem kojim promišljaju da li će čitalac da razumije njihovu poruku odmah ili ne – rekao je Tomić i naglasio da je više pristalica da čitaocu ne treba servirati poruku da je odmah razumije, nego ga treba ostaviti da napravi svoju priču o aforizmu.

Tomić je naveo nekoliko aforizama: „Između mene i poslodavca vlada solidarnost, kad on mene nije prijavio neću ni ja njega“ – „Vještina miješanja pogače se prenosila sa majke na ćerku, dok zet nije umiješao svoje prste“ – „Srednjovjekovni vladari su ostavili zadužbine, naši zaduženja“.

viber image 2022 02 23 21 20 28 406

Recenzent knjige Jovo Nikolić je bio i stručni konsultant prilikom odabira rukopisa za ovo izdanje. 

 – Knjiga je jako sadržajna i veoma dobra. Ja sam uradio odabir aforizama, a autor je to prihvatio i uvažio sve moje primjedbe što rijeko koji autor prihvati. Prožimaju se političke, školske, ljubavne i druge teme – rekao je Nikolić.

274617530 3074272146128239 8356946902517517169 n
Vaš Shooter – Zvornik!

(InfoBirač)