У селу Јелачићи снимљени кадрови за филм „Свједок“

У селу Јелачићи снимљени кадрови за филм „Свједок“

 

У Јелачићима код Кладња настављено је снимање кадрова документарног филма „Свједок“, режисера Дениса Бојића, посвећеног ратном путу доктора Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ, пише РТРС.

Поручено је да се никада не смију заборавити монструозни злочини над Србима овог краја, а уједно и храброст, знање и допринос доктора Станковића.

– Без доктора Станковића, његовог налаза који је био потпун и темељан. ми не би овај могли и не би знали праву истину. Не би било доказа да је овдје побијено 17 људи и да су исти ухваћени живи, да су цивили, рањеници и настрадали мучени и да се над њима иживљавало – рекао је предсједник Завичајног удружења „Јелачићи“ Драженко Ерделић.

Ваш Схоотер – Зворник!

Режисер Денис Бојић рекао је да би злочин остао незабиљежен да доктор Станковић прије скоро 30 година није дошао у село Јелачиће да изврши обдукцију и прикаже бруталност злочина који је извршен над српским народом.

– Злочин на овом мјесту би вјероватно остао негдје у тами наше историје, незабиљежен и непознат широј јавности и у виду локалног сјећања. Његовим документањем, његовим радом 30 година касније имамо прилику да покажемо и прикажемо шта се дешавало и да овај документ остаје трајни запис, не само српском народу, него читавој нашој историји – истакао је Бојић.

Начелник општине Шековићи Миладин Лазић, након учешћа у поворци сјећања и снимању кадрова за филм, рекао да је то изузетно битан догађај за Шековиће и цијелу регију. Лазић је истакао да је доктор Станковић био величина која се убраја у ред хероја српског народа, уз вјечни помен и велико хвала. Нагласио је да ће филм да документује историју која се десила прије 30 година.

Ђак спорт – Зворник!

(Извор: РТРС)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.