Предавањем архимандрита Доситеја Хиландарца, у Зворнику почела „Светосавска недјеља“

Предавањем архимандрита Доситеја Хиландарца, у Зворнику почела „Светосавска недјеља“

 „Светосавским предавањем“, архимандрита Доситеја Хиландарца, игумана манастира Ћелије код Лајковца, у зворничком Дому омладине јуче је почела духовна и културна манифестације „Светосавска недјеља 2022“, посвећена првом српском архиепископу, светитељу, просвјетитељу и утемељивачу српске цркве и државе Светом Сави.

 – У једном предавању тешко је рећи по чему је све значајан Свети Сава, који је из племенитог рода скупивши снаге одбацио земаљско ради небеског царства, што је неки другачији поглед на свијет – рекао је Доситеј Хиландарац.

Он је додао да је Свети Сава својим умним потезима чвршће везао свог оца и своју браћу за источну цркву, византију и православље, чиме је снажно утицао на развој српске културе и историје.

 – Свети Сава је био монах и пастир роду српском, његов духовни вођа, српски Мојсије – рекао је Доситеј Хиландарац.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Зворника Раде Перић рекао је да се традиционална 25-та по реду манифестација „Светосавска недјеља“ ове године одржава и поводом тридесетогодишњег рођендана и постојања Републике Српске.

 – Поносни смо што обиљежавамо и прослављамо име Светог Саве, нашег светитеља и просвјетитеља, државника – рекао је Перић и додао да Свети Сава даје снагу, храброст и љубав да истрајемо на путу Светосавља.

Ђак спорт – Зворник!

Према његовим ријечлима, српски народ мора да зна и да буде свјестан да је лоза Немањића најзначајнија у постојању српске историје, јер је српска држава, која је створена под руководством Стефана Немање и његовог сина Саве, постала светионик, заштитник и спас српском народу.

Перић је додао да је отац Светог Саве који се замонашио под именом Свети Симеон Мироточиви први српски светац у условима када је српски народ имао своју државу.

У музичком дијелу ове манифестације наступила је Ирена Спасојевић, ученица Основне музичке школе „Војин Комадина“ из Зворника.

(ИнфоБирач)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.