АКТУЕЛНОЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

ЈЗУ „Болница Зворник“: Седмица превенције карцинома грлића материце

ЈЗУ „Болница Зворник“: Седмица превенције карцинома грлића материце

272050051 677986693568802 2154827359000974448 n

 

 

Седмица превенције карцинома грлића материце обиљежава се ове недјеље широм Европе. Из ЈЗУ „Болница Зворник“ подсјећају да је основни циљ ове кампање да жене свих животних доби мотивише да размишљају о важности очувања свог репродуктивног здравља, као и да их подстакне да у току године одвоје бар један дан за посјету свом љекару и обаве неки од доступних превентивних прегледа којима се могу благовремено открити ране пријемалигне промјене и спријечити даљи развој болести и њен крајњи фатални исход.

zo zi 1

 – Рак грлића материце је злоћудни тумор, локализован на доњем дијелу материце окренутом ка вагини, који настаје када се поједине ћелије грлића материце измјене и почну неконтролисано да се умножавају. Најчешће се јавља између 35. и 50. године живота. Основни фактор ризика је дуготрајна инфекција одређеним типовима Хуманих папилома вируса (ХПВ). Карцином настаје када се станице грлића материце, заражене са једним или више високоризичних типова ХПВ вируса, промијене и почну неконтролисано расти, као најозбиљнија компликација ХПВ инфекције. ХПВ вирус се најчешће преноси сексуалним контактом. Различити типови овог вируса чести су и код жена и код мушкараца, али изазива мање озбиљне здравствене проблеме код мушкараца. Већина мушкараца са ХПВ вирусом никада нема симптоме или здравствене проблеме повезане са ХПВ-ом, али могу сексуално пренијети вирус на партнера – наводи се у саопштењу ЈЗУ „Болница Зворник“.

euro.jpg1
# Аутобуска линија Зворник-Љубљана #
Поласци из Зворника у 8:00 х уторак, четвртак и недеља, а из Љубљане у 13:30 х понедјељак, сриједа и петак.

 – Развој ове болести се може спријечити откривањем раних пријемалигних промјена у ћелијама површинског слоја грлића материце. Неке од ових промјена су благе, често без изражених симптома, и могу се спонтано повући, али постоје и оне које, уколико се на вријеме не уклоне, у периоду од неколико година могу да прерасту у рак грлића материце. Симптоми раног рака грлића материце се обично испољавају као неправилно вагинално крварење, које се најчешће јавља након сексуалног односа, али се може јавити и спонтано, између менструација. Неки од симптома могу бити и исцједак непријатног мириса, бол у карлици, бол у доњем дијелу леђа и отицање ногу због лимфне опструкције. Ризик од настанка рака грлића материце можете спријечити одласком на превентивне прегледе и редовне контроле код гинеколога, познавањем симптома ове болести и одласком код љекара уколико се уочи неки од њих, бакцинисањем против ХПВ вируса, уколико спадате у циљну групу за примање вакцине. Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промјена на грлићу материце прије него што се развије малигно обољење. Лијечење је лакше и успјешније што раније се открију постојеће промјене. Када се рак већ развије, лијечење постаје теже, а његова успјешност је мање загарантована. Не заборавите, у почетним стадијумима болести најчешће нема никаквих симптома – наводи се у саопштењу и додаје да се редовним превентивним прегледима чува здравље.

125840936 2196653373791608 8098207260673690518 n
DOO Zo-Ži Zvornik
SALON KERAMIKE

(ИнфоБирач)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *