Половњаци скупљи до 30 одсто

Половњаци скупљи до 30 одсто

ФОТО: Илустрација, принтскрин – агенције

 

Због недостатка нових аутомобила на тржишту, али и због повећање потражње за половним четвороточкашима порасла је њихова цијена, кажу наши саговорници и истичу да се раст цијена очекује све до половине ове године, пишу Независне. Харис Муратовић, предсједник Удружења заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, казао је за Независне новине да су цијене у порасту за 20 одсто још од прошле године.

 – Очекујемо да ће и даље наставити тренд раста цијена и сигурно је да ће то трајати до половине ове године, након чега предвиђамо стабилизацију тржишта на начин да ће се појавити већи број нових аутомобила, а самим тим ће престати повећана потражња за половним аутима – казао је Муратовић.

Технички преглед возила – Ваш Еуро петрол оил!

Како је рекао, због недостатка нових аутомобила људи се одлучују за куповину млађих половних четвороточкаша.

 – Самим тим, када је повећана потражња за тим аутима, цијене расту. Тај тренд је проузрокован пандемијском кризом, која је за собом оставила трагове у виду недостатака одређених компоненти за аутомобиле приликом производње  истиче Муратовић.

Он додаје да, ако се не могу производити нови аутомобили и тржиште не може поручити нова возила, грађани се одлучују за оно што има на тржишту.

 – Сигурно је да сви у ауто-индустрији очекују стабилизацију половином године, јер ће се појавити нове фабрике које ће производити компоненте са чијом несташицом се сада суочавају у овој грани – појаснио је Муратовић.

Истиче да БиХ највише половних аутомобила увози из Њемачке, Белгије, Француске и Холандије.

ПРЕПОЛОВИЛИ СМО ЦИЈЕНЕ 10. – 16.01. СВЕ У ПОЛА ЦИЈЕНЕ посјетите нас или наручите онлине Акција се односи искључиво на пословне јединице у Бијељини и Зворнику.

 – Сигурно је да највећи број аута на наше тржиште долази управо из Њемачке – каже Муратовић и додаје да, како цијене расту на највећим увозним тржиштима, расту и на бх. тржишту.

Жељко Василић из ауто-салона Браћа Ђукић из Дервенте казао је да су цијене половних возила више и до 30 одсто него ранијих година.

 – Цијене половних возила су порасле у односу на раније године управо због пандемије, јер у 2020. години није било производње, а смањена је куповина нових возила, тако да су самим тим половна возила поскупјела – казао је Василић.

Како је рекао, што се тиче њиховог салона, у прошлој години биљеже рекорд у продаји половних возила.

 – Сигурно у посљедњих пет година нисмо имали такву продају као што је то било прошле године –  истиче Василић за Независне новине.

Додаје да су цијене половних возила у Европској унији знатно порасле, па се самим тим дошло и до виших цијена на домаћем тржишту.

 – Ми највише возила увозимо из Њемачке и, будући да се на том тржишту не налазе довољне количине, очекивано је да цијене расту – појашњава Василић.

Како је рекао, производња нових возила је скоро у цијелом свијету опала, те и они који желе да их купе у иностранству тешко долазе до њих.

 – Листа чекања је за поједина возила од шест мјесеци до годину дана када се поруче – закључио је Василић.

Игор Гавран, економски аналитичар, каже да већ дуже вријеме у цијелом свијету несташица и раст цијена полупроводника и других електронских компоненти узрокује смањену производњу и више цијене нових аутомобила.

 – Посљедица ових поскупљења и несташица односно одгођења испоруке нових аутомобила повећала је тражњу за половним аутомобилима, нарочито оним новијих годишта – казао је Гавран за Независне новине.

Истиче да је истовремено смањена понуда половних аутомобила на тржишту, јер многи власници, како каже, одгађају њихову замјену новим због дугих рокова испоруке и виших цијена.

 – Све ово резултира вишим цијенама половних аутомобила на тржиштима попут њемачког, а посљедично и на свим оним тржиштима гдје се ова возила даље препродају па тако и у БиХ. С обзиром на то да се рјешење узрока проблема с полупроводницима не очекује ускоро, извјесно је да ће овакво стање потрајати и током 2022. године, јер цијене половних возила сигурно неће падати док се не повећа понуда и доступност нових уз смањење њихових цијена – закључио је Гавран.

Ђак спорт Зворник!

(Извор: Независне)

Оставите одговор

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.