Откривен споменик Соки Лолић, мајци која је чекала да јој се четири сина врате из Великог рата

Откривен споменик Соки Лолић, мајци која је чекала да јој се четири сина врате из Великог рата

После две године од иницијативе мештана Мачванског Причиновића да Сока Лолић, која је годинама чекала четири сина из Великог рата, добије своју улицу, мајка храброст у свом родном селу у порти цркве добила је споменик, пише РТС.

Из трошне, напуштене куће, Сока Лолић, годинама је кроз прозор гледала на улицу чекајући да јој се из рата врате четири сина – најстарији Живадин, носилац две Карађорђеве звезде и три медаље за храброст, погинуо је на Кајмакчалану, Милан, такође учесник албанске голготе, Ђурађ и Иван који су крај рата дочекали у заробљеништву.

Моја апотека – Зворник!

Окружена ликовима мајке светог Саве, Царице Милице и других светица, Сока Лолић, заузима централно место на споменику у свом родном селу.

„Културом сећања, ми смо лик Соке Лолић изнедрили из прошлости и дали јој ово физичко обличје да шаље поруку у будућност, а то би била једна пацифистичка порука да различитости треба разумети и да из различитости треба да се рађају само вредности а не сукоби и ратови“, каже Драгана Ерчић Гајић из Мачванског Причиновића.

Такав споменик годинама краси Дом Војске Србије и дело је Мирка Мркића Острошког.

Постављање у Причиновићу помогли су бројни добротвори и поштоваци.

Зорица Ивановић, донатор из Мачванског Причиновића поручује да је Сока Лолић из њеног места и желела је да учествује у овој причи.

„Толико ми је драго, поготово њен лик кад видим, све те патње и страдања“, истиче Ивановићева.

Слободан Лолић, аутор књиге о Соки Лолић, наглашава да је она нашла одраз у књизи Драгана Филиповића ,“Белег од бајонета“ где јој је посвећена једна прича.

Захваљујући прилозима мештана, у Причиновићу је изграђена и црква далеке 1868. године, у чијем дворишту је споменик Соки Лолић.

„Треба поменути да је црква коштала 1.002 дуката у то време и да је село било доста сиромашније него сада и ишли логиком да можемо скупити десет дуката да се одужмо Соки Лолић“, каже свештеник у Мачванском Причиновићу Радован Симеуновић.

Са жељом да више ниједна мајка не закука чекајући децу из рата, мештани планирају да обнове и Сокину породичну кућу, у нади да ће ускоро у улици бити постављена табла са њеним именом.

(Извор: ртс.рс)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.