СРПСКА И СРБИЈА

Otkriven spomenik Soki Lolić, majci koja je čekala da joj se četiri sina vrate iz Velikog rata

Otkriven spomenik Soki Lolić, majci koja je čekala da joj se četiri sina vrate iz Velikog rata

Untitled 11

Posle dve godine od inicijative meštana Mačvanskog Pričinovića da Soka Lolić, koja je godinama čekala četiri sina iz Velikog rata, dobije svoju ulicu, majka hrabrost u svom rodnom selu u porti crkve dobila je spomenik, piše RTS.

Iz trošne, napuštene kuće, Soka Lolić, godinama je kroz prozor gledala na ulicu čekajući da joj se iz rata vrate četiri sina – najstariji Živadin, nosilac dve Karađorđeve zvezde i tri medalje za hrabrost, poginuo je na Kajmakčalanu, Milan, takođe učesnik albanske golgote, Đurađ i Ivan koji su kraj rata dočekali u zarobljeništvu.

10 POPUST ZVORNIK
Moja apoteka – Zvornik!

Okružena likovima majke svetog Save, Carice Milice i drugih svetica, Soka Lolić, zauzima centralno mesto na spomeniku u svom rodnom selu.

„Kulturom sećanja, mi smo lik Soke Lolić iznedrili iz prošlosti i dali joj ovo fizičko obličje da šalje poruku u budućnost, a to bi bila jedna pacifistička poruka da različitosti treba razumeti i da iz različitosti treba da se rađaju samo vrednosti a ne sukobi i ratovi“, kaže Dragana Erčić Gajić iz Mačvanskog Pričinovića.

Takav spomenik godinama krasi Dom Vojske Srbije i delo je Mirka Mrkića Ostroškog.

Postavljanje u Pričinoviću pomogli su brojni dobrotvori i poštovaci.

Zorica Ivanović, donator iz Mačvanskog Pričinovića poručuje da je Soka Lolić iz njenog mesta i želela je da učestvuje u ovoj priči.

„Toliko mi je drago, pogotovo njen lik kad vidim, sve te patnje i stradanja“, ističe Ivanovićeva.

beoprom 2

Slobodan Lolić, autor knjige o Soki Lolić, naglašava da je ona našla odraz u knjizi Dragana Filipovića ,“Beleg od bajoneta“ gde joj je posvećena jedna priča.

Zahvaljujući prilozima meštana, u Pričinoviću je izgrađena i crkva daleke 1868. godine, u čijem dvorištu je spomenik Soki Lolić.

„Treba pomenuti da je crkva koštala 1.002 dukata u to vreme i da je selo bilo dosta siromašnije nego sada i išli logikom da možemo skupiti deset dukata da se odužmo Soki Lolić“, kaže sveštenik u Mačvanskom Pričinoviću Radovan Simeunović.

Sa željom da više nijedna majka ne zakuka čekajući decu iz rata, meštani planiraju da obnove i Sokinu porodičnu kuću, u nadi da će uskoro u ulici biti postavljena tabla sa njenim imenom.

245074626 3271630522961689 8982189092565886623 n 1

(Izvor: rts.rs)