Данас је Ваведење Пресвете Богородице

Данас је Ваведење Пресвете Богородице

Српска православна црква и вјерници данас славе Ваведење Пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених Богомајци.

Ваведење, или како га још зову Света Пречиста или Женска Богородица је обиљежено црвеним словом у православном календару. Спада међу 12 највећих хришћанских празника.

Слави се као успомена на дан када је Богородица први пут уведена у храм Божји, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане.

По обећању, да ће дијете које им Господ подари, посветити њему на службу, свети Јоаким и Ана довели су трогодишњу Марију у јерусалимски храм.

У свечаној поворци, Марија је ишла између мајке и оца, а иза њих кретали су се многи рођаци и пријатељи.

На улазу у храм, Марију је дочекао првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече и Крститеља и увео је у светињу, гдје је била до своје 12 године.

Послије смрти родитеља, Дјеву Марију су дали Јосифу, њеном рођаку из Назарета. У Јосифовом дому Богородица Марија је и примила благовијест од арханђела Гаврила да ће родити Сина Божјег.

Ваведење је један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици и крсна слава. Данашњи празник је и слава манастира Хиландар. Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна вјеровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У таковским селима био је обичај да се послије службе у цркви, свечано одјевене и окићене цвијећем, окупе све младе које су се те јесени удале.

Моја апотека – Зворник!

У селима у јужном Поморављу жене које немају дјецу, одлазе у манастир Црквицу, гдје се моле како би добиле пород.

Према вјеровањима, сточари славе Ваведење како би им Богородица заштитила стоку од звијери.

На основу тога какво је вријеме на данашњи дан, у источној Србији су предсказивали род усјева, ведро небо и лијепо вријеме обећавају добру љетину.

Дјак Спорт Зворник😊НОВА КОЛЕКЦИЈА😊
🔊ЂЕЦИЈЕ ПАТИКЕ НИКЕ WЕАРАЛЛДАY
📲Комплетну понуду мозете погледати у насој пословници Карадјордјева 1 (преко пута Фонтане)

(infobirac.net)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.