ЗВОРНИК

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ nastavu pohađa devet parova blizanaca

U zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ nastavu pohađa devet parova blizanaca

Untitled 5

 

Među 830 učenika koji pohađaju nastavu u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ ima i devet parova blizanaca. Neki od njih su odlični učenici, neki su, pored toga, i uspješni sportisti, prvotimci, a neki su razvili i ljubav prema umjetnosti, odnosno bave se crtanjem.

Ono što je zajedničko za blizance sa kojima smo razgovarali jeste da zajedno rade i uče, a onima koji su upisali različita zanimanja razdvajanje nije teško palo već su, naprotiv, neki od njih tražili da se razdvoje kako bi osjetili šta ih čeka u životu.

viber image 2021 12 02 15 12 26 455

Upravo su Jelena i Nevena Lojpur tražile da budu u različitim odjeljenjima, te je jedna upisala zanimanje ekonomski tehničar, a druga smjer poslovno-pravni tehničar, a obje su, kako kažu, odlične učenice.

 – Mnogi žele da budu zajedno, a mi smo poželjele da se razdvojimo i da vidimo kako ćemo funkcionisati. Ispostavilo se da je to odlična odluka – kažu sestre Lojpur i dodaju da već sedam godina treniraju odbojku u OK „Drina“.

 – Nastupamo za prvi tim, a naš najveći uspjeh je osvajanje pionirskog prvenstva BiH – ističu Lojpurove.

viber image 2021 12 02 15 12 26 619

I Nemanja i Nikola Mićić izabrali su različita zanimanja. Nemanja je upisao gimnaziju, opšti smjer, a Nikola poslovno-informatički smjer, ekonomske škole.

 – Ovo je prvi put da se razdvajamo. U osnovnoj školi smo imali vrlodobar ili odličan uspjeh, a taj uspjeh ostvarujemo i u srednjoj školi. Uglavnom se družimo sa istim društvom te nam razdvajanje nije teško palo. Zajedno trenirano i fudbal tako da dosta vremena provodimo zajedno – ispričali su nam braća Mićić, koji su prvotimci u fudbalskom klubu iz Jasenice, gdje i žive.

Ono što je specifično jeste činjenica da Mićići imaju još četiri sestre, a dvije su takođe bliznakinje. Kako nam je rekao njihov razredni starješina Aleksandar Spasojević, u odjeljenju gimnazije II2 od 22 učenika čak 12 dolazi iz porodica za troje i više djece što je danas zaista rijetkost.

IMG 3365

Anđela i Ognjen Pavlović, takođe su upisali različita zanimanja, Anđela gimnaziju opšti smjer, a Ognjen smjer medicinski tehničar.

 – Iako nemamo iste predmete i profesore razdvajanje nam nije teško palo. Naravno da je sada teže jer ne možemo da radimo zajedno, ali se snalazimo. U osnovnoj školu smo bili „vukovci“, a tako je trenutno i u srednjoj školi – kaže Ognjen, koji je odavno odabrao zanimanje medicinara.

Anđela, pak, kaže da još uvijek ne zna šta će studirati pa je zato izabrala gimnaziju koja joj nudi znanja iz različitih oblasti.

 – Sada se manje viđamo pa se više poželimo – kaže Anđela, koja je sa bratom sedam godina trenirala karate, ali je sada prekinula sa sportskim aktivnostima dok je Ognjen i dalje aktivan član, ranije Karate kluba „Srpski soko“, a sada Karate kluba „Drina“.

IMG 3362

Suzana i Ivana Delić idu u isti razred, I7, smjer ekonomski tehničar. Kaže da su se odlično snašle u srednjoj školi te da imaju bolje ocjene nego u osnovnoj školi. Redovno pomažu jedna drugoj, ali, kažu, ne mogu da uče zajedno u istoj prostoriji.

 – Svi predmeti nam „idu“ podjednako, ali ako jedna bolje shvati jednu oblast pomaže drugoj. Tako smo uvijek radile – pričaju Delićeve, a njihov zajednički rad najbolje je došao do izražaja kada je jedna od njih zbog operativnog zahvata van nastave bila 21 dan, a uz pomoć sestre je postigla kompletno gradivo te se duži izostanak nije odrazio na ocjene.

IMG 3358

Primjer odličnog zajedničkog rada su i sestre Obrenović, Anja i Ivona, učenice drugog razreda gimnazije, koje od prvog dana škole zajedno sjede u klupi. Vrlodobre su učenice koje imaju isto interesovanje prema pojedinim predmetima što im pomaže u zajedničkom radu.

U drugom razredu gimnazije društveno-jezičkog smjera su sestre Tanja i Tamara Popović iz Skočića. Pored činjenice da zajednički uče i rade, obje imaju talenat za slikanje.

IMG 3363

 – Crtam od malena, ali sam u posljednje vrijeme počela mnogo više da stvaram. Radila sam crteže za neke konkurse kada sam bila i nagrađivana – kaže Tanja.

Tamara u posljednje vrijeme manje slika, ali je ranije pohađala i slikarsku radionicu u Bijeljini, gdje je radila na razvijanju svog talenta.

Direktorica škole Biljana Pisić kaže da im je drago da imaju veliki broj blizanaca te da su uvijek izlazili u susret željama roditelja ove djece ukoliko su željeli da idu u isti ili možda različite razrede.

viber image 2021 11 16 14 57 31 047

 – Svjedoci smo da neki od ovih blizanaca imaju različite talente. I ranije smo imali blizanaca sa velikim sportskim i slikarskim talentima, a posebno pamtimo sestre Perić koje su imale odlične slikarske radove. Treba istaći da dobro sarađujemo sa svim organizacijama, slikarskim  radionicama i klubovima koje pomažu u vaspitanju djece, odnosno između nas vlada veliko razumijevanje – istakla je Pisićeva.

(infobirac.net)