Нових 120 метара жељезничког колосијека у „Алумини“

Нових 120 метара жељезничког колосијека у „Алумини“

Компанија „Алумина“ добила је нову трасу жељезничког колосијека. Управо ових дана  завршено је постављање прагова и шина у дужини од 120 метара на петом индустријском колосијеку, што ће, оцјејњују у сектору Логистика, омогућити да се повећа оперативна способност у жељезничком транспорту, прије свега кад је у питању допрема основних сировина потребних за процес производње у овом колективу, али и да се убрза динамика утовара и отпреме готових производа из фабричког круга.

Директор сектор Логистика у компанији „Алумина“ Стево Савић каже да се већ дужи период, приликом доношења  инвестиционих планова, инсистира да се одвоје потребна средства како би се  извршила санација петог индустријског колосијека.

 – Циљеви су једноставни – повећање оперативне способности службе логистика, док с друге стране указујемо менаџменту на један негативан тренд који имамо, а то је смањен обим превоза роба и производа жељезницом и повећање отпреме друмским транспортомнаводи Савић, наглашавајући да су у том циљу наишли на разумијевање руководства компаније.

Он каже да су протеклих дана сопственим снагама, ангажовањем појединих фабричких служби, извршени одређени радови на припреми за полагање нове жељезничке трасе, док је са Жељезницама Републике Српске потписан уговор о постављању прагова и шина, те осталих радњи које су неопходне да би се овај пројекат довео до краја.

-Санацијом овог колосијека, прије свега,  значајно ћемо убрзати ток пријема сировина, односно отпреме готових производа, али и празних вагона и стављање у функцију наредних транспорта  – објашњава Савић.

Компанија „Алумина“ располаже са значајним ресурсима у жељезничкој инфраструктури с обзиром на обим роба и производа који се годишње реализују у овој фабрици. Овдје је пет индустријских колосијека и око 6.150 метара жељезничке трасе и како истичу у сектору Логистика у наредном периоду биће настављена модернизација жељезничке инфраструктуре како би што више роба и производа било превезено жељезницом.

 – Један од циљева који је сектор Логистика поставио пред себе за 2022. годину јесте наставак даље модернизације индустријског колосијека у кругу фабрике „Алумина“, затим повећање количина превоза роба жељезницом и наставак даљих улагања у скретничку опрему – истиче Савић, додајући да улагања у жељезничку инфраструктуру управо имају за циљ да се заустави негативан тренд превоза роба жељезницом, који је присутан посљедњих година.

 – Интерес компаније  „Алумина“ је да Жељезнице Републике Српске развијају своје капацитете, јер пројектујемо да би обим наше сарадње у наредном периоду требао да расте из године у годину – навео је Савић, подсјећајући да је не тако давно „Алумина“ превозила жељезничким транспортом више од два милиона тона разних роба годишње.

(Извор: Алумина Инфо)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.