СРПСКА И СРБИЈА

Održani protesti u više gradova Srbije, zabilježni incidenti

Održani protesti u više gradova Srbije, zabilježni incidenti

Untitled 18

 

Blokade saobraćajnica, koje su danas, na poziv organizacije „Kreni Promeni“ i nekoliko ekoloških udruženja, održane u više gradova Srbije u znak protesta zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, završene su oko 15 časova, piše Tanjug,a prenosti RTRS.

U Novom Sadu, žandarmerija je najprije pokušala da probije blokadu na mostu Duga, koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom preko Dunava, ali nije uspjela. Nakon manjih čarki, privedeno je devet osoba, koje su prema prvim informacijama pušteni na slobodu.

viber image 2021 11 24 16 13 00 835
Samo kod nas: Đak sport – Zvornik!

Među njima je bio i jedan od neformalnih lidera blokade, predsjednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Iako je taj skup najavljen kao svojevrsni bunt ekoloških udruženja, niko od onih koji su u tome učestvovali nije zvanično saopštio zahtjeve. Saobraćaj na ostalim mostovima u Novom Sadu se odvijao normalno.

U Šapcu je tokom blokade mosta na Savi došlo do sukoba između dvije grupe građana – jednih koji su protestovali protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, i druge koja je krenula u Beograd, kako bi prisustvovala skupštini SNS-a.

217911384 3026276970830380 4802784594561754307 n
# Autobuska linija Zvornik-Ljubljana #
Polasci iz Zvornika u 8:00 h utorak, četvrtak i nedelja, a iz Ljubljane u 13:30 h ponedjeljak, srijeda i petak.

Autobusi sa aktivistima SNS krenuli su u Beograd, ali im demonstranti nisu dali da prođu. Јedna osoba u bageru pokušala je da razbije blokade zbog čega je došlo do tuče. Aktivisti SNS su probili blokade i rastjerali demonstrante, koji su gađali autobuse kamenicama i ciglama.

Na pristupu auto-putu „Miloš Veliki“, u Preljini, kod Čačka, demonstranti su blokirali magistralu. Predsjednica ekološkog udruženja „Suvoborska greda“ Ljiljana Bralović izjavila je za Tanjug da su zahtjevi okupljenih građana povlačenje spornih zakona.

zo zi 1

Predstavnici tog udruženja najavili su svakodnevne blokade puteva dok se ne povuku pomenuti zakoni i poručili da će dati vremena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ih ne potpiše.

U Preljini je blokada prošla mirno. Bralović je, međutim, rekla da je na informativni razgovor priveden Bratislav Simović, kao jedan od organizatora.

Blokadu u Preljini podržao je i predsjednik Dveri Boško Obradović, koji je rekao da je to samo protest upozorenja.

10 POPUST ZVORNIK
Moja apoteka – Zvornik!

– Vidjećemo šta će biti sljedeće u zavisnosti od toga kako će vlast reagovati. Predsjednik države ima mogućnost da ne potpiše Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji, da ih stavi van snage i vrati Skupštini i to bi bio potez koji bi mogao da bude izlazak iz ove političke krize – rekao je za Tanjug Obradović.

Ispred Gradske opštine Požega privedeno je 12 ljudi koji su se okupili sa namjerom da blokiraju saobraćajnicu, prenio je portal Nova.

beoprom 2

U Kragujevcu su demonstranti blokirali dio ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na raskrsnici kod Saborne crkve. Oni su kasnije najmanje dva puta promijenili lokaciju protesta. Bili su prisutni pripadnici Policijske uprave Kragujevac i sve je proteklo u miru.

Do manjeg incidenta je došlo pošto je na putu Kragujevac-Јagodina jedan od vozača koji nisu mogli da prođu, jako udario u kameru reportera televizije N1. Policija je odmah udaljila vozača, legitimisala ga i pitala snimatelja da li će podnijeti prijavu protiv izgrednika. N1 navodi da će to biti urađeno večeras u Policijskoj upravi Kragujevac.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

(Izvor: rtrs.tv)