Зворник: Алекса Перушиновић, свестрани гимназијалац слаже Рубикову коцку за седам секунди

Зворник: Алекса Перушиновић, свестрани гимназијалац слаже Рубикову коцку за седам секунди

Ученик првог разреда гимназије у зворничком СШЦ „Петар Кочић“ Алекса Перушиновић има риједак хоби, слагање Рубикове коцке, а ову енигму зна да ријеши и за седам секунди. Најбољи резултат на такмичењима му је био 11 секунди, али је, како сам каже, ове године кући успио да је сложи за седам секунди, док је у демонстрацији за наш портал од трећег покушаја то успио да уради за осам секунди, што је за сваку похвалу.

Прушиновић је, каже, власник пет рекорда у слагању Рубикових коцки у БиХ.

 – У Рубиковој коцки – скјуб имам рекорд за најбоље и просјечно вријеме у слагању, потом у мегамиксу најбоље и просјечно вријеме те у слагању 2×2 коцке најбоље вријеме – почиње причу Перушиновић, који је Рубиков коцку „открио“ 2015. године.

Само код нас: Ђак спорт – Зворник!

 – Били смо на мору и тада сам први пут покушао да је сложим. Имали смо исту такву и кући тако да сам кренуо да пробам да је сложим све док нисам успио. Након тога сам вјежбао сваки дан – истиче Перушиновић и додаје да постоје и алгоритми преко којих се учи слагање Рубикове коцке, које сада има у више од стотину варијанти, односно у различитим облицима и броју покретних дијелова.

 – Сада стално учим нове алгоритме преко којих слажем Рубикове коцке, а на такмичењима користимо класичну 3X3 коцку, потом коцке од 2×2 до 7×7, затим пирамиду, скјуб коцку, мегамикс, Рубиков сат, а имамо и такмичење у слагању једном руком и слагању наслијепо. На посљедњем такмичењу у Новом Саду нисам добро слагао Рубикову коцку 3×3 тако да званично остаје онај резултат од 11 секунди, те онај незванични код куће од седам секунди – навео је Перушиновић.

Хотел Видиковац!

Према подацима са Википедије, свјетски рекорд на такмичењу које је одржано  2018. у Кини, Јушенг Ду из Кине поставио је свјетски рекорд у појединачном слагању с 3,47 секунде.

Из Шековића у Зворник

Уз свој необичан хоби на коме стално ради, учи и напредује, Алекса је и одличан ђак. У Зворник је дошао из Шековића.

 – И у Шековићима имамо гимназију, али углавном је уписују лошији ученици док бољи иду на друге смјерове те сам одлучио да дођем у Зворник, гдје су у разреду углавном одлични и врлодобри ученици те ту могу више на напредујем – сматра Перушиновић.

Моја апотека – Зворник!

 

Завршио музичку школу

Да Алекси све „иде од руке“ говори и чињеница да је завшио музичку школу.

 – У основној музичкој школи „Војин Комадина“ у Зворнику завршио сам шестогодишње образовање на одсјеку за гитару, а сада углавном свирам за себе када имам времена – додаје Перушиновић.

Тим за надарене ученике

У СШЦ „Петар Кочић“ ове године формиран је „Тим за рад са талентованом дјецом“ чија је улога да индетификује ове ученике и омогући им даље напредовање кроз наставне и ваннаставне активности.

Психолог Драгана Вучковић каже да овај тим чине стручни сарадници, управа школе, професори и представник Савјета родитеља.

 – Овим ученицима ће бити омогућено напредовање кроз додатну наставу, учешће у секцијама, за њихове успјехе се додјељују награде, организујемо и наградна путовања, а они ће имати и предност у пројектима како државним тако и међународним у којима школа учествује. Раније смо, прије појаве Ковида 19, ученике слали у Истраживачку станицу Петница, а то ћемо радити и у наредном периоду јер су ученици заинтересовани за додатно напредовање – каже Вучковићева.

(infobirac.net)

Copyright © 2018-2022 Infobirač. Sva prava zadržana.