Vlasenica: Završena sanacija zgrade opštine – nabavljena nova oprema

VLASENICA

Vlasenica: Završena sanacija zgrade opštine – nabavljena nova oprema

 

Opština Vlasenica dobila je novi izgled jer je nakon šest mjeseci radova, završena sanacija ovog objekta koji je izgrađen 1888. godine.

Šef odsjeka za razvoj u opštinskoj upravi Željko Damljanović ističe da je sanacija i rekonstrukcija objekta urađena u sklopu projekta „Unapređenje ekonomičnosti i efikasnosti opštinske administracije kroz uspostavljanje savremenih metoda rada i primjena mjera energetske efikasnosti”.

 – Ovaj projekat je realizovan  u sklopu projekta Integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) koja finansira Vlada Švajcarske, odnosno Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) putem razvojnog programa UN u BiB (UNDP).  Ukupna vrijednost projekta je 271.099 КM, od toga je UNDP finansirao 120.330 KM, opština Vlasenica iz svog budžeta nešto više 150.000 КM – kaže Damljanović i objašnjava šta je sve urađeno.

 – Izvršena je sanacija krova, zamjena unutrašnje i vanjske stolarije, sanacija elektro-instalacija, nabavka i instalacija računarske opreme i novih softverskih rješenja,  kao i obuka i jačanje kapaciteta opštinskih službenika kako za primjenu novih softvera, tako i pomoći i pružanja usluga i pomoći ranjivim kategorijama. Osim toga, pored saniranog projekta,  unaprijeđeni su ljudski, institucionalni i tehnički kapaciteti za pružanje usluga građanima,  promocija projekta ILDP i ovog konkretnog projekta široj javnosti – objasnio je šef Odsjeka za razvoj.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević navodi da je sanacija jedne od najstarijih zgrada u Vlasenici bila neophodna.

 – Zgrada opštine izgrađena je prije 132 godine i ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija ove zgrade. Zahvalan sam našim prijateljima i partnerima iz UNDP-ija i Vladi Švajcarske jer su prepoznali našu lokalnu zajednicu i nagradili nas, i to nam je bila inicijalna kapisla da krenemo u sve ovo. Od ovih sredstava uspeli smo završiti nekih 50 posto onoga što je bilo potrebno uraditi na samoj zgradi.  Fasada ostaje za sljedeću godinu, jer je neophodno da se osnovna struktura objekta  sačuva – rekao je Kraljević.

Vaš Shooter!

Osim sanacije zgrade, u sklopu ovog projekta realizovane su i dvije aktivnosti važne za povećanje usluga građanima: uvođenje MS Exchange Servera i elektronskog sistema  ovjeravanja dokumenata.

 – Postojeći sistem ručnog ovjeravanja potpisa, prepisa,  rukopisa,  zamijenjen je novim, modernim sistemom, gdje se svi podaci elektronski obrađuju, a pored toga  sada imamo situaciju da se ovjeravanje može vršiti na tri šaltera istovremeno, što do sada nije bio slučaj, pa smo time riješili i jedan od naših najvećih problema u Centru za pružanje usluga građanima – čekanje na ovjere. Sve ove mjere provedene su u cilju naše efikasnosti i učinkovitosti , ali i povećanja kvaliteta usluga koje pružamo i to je nešto što je naš svakodnevni cilj – kaže Branislav Petković, viši stručni saradnik za informacione tehnologije i šef šalter sale.

Opština Vlasenica je dio Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) od 2013. godine, a 2019. godine dobila je drugu nagradu u rangiranju opština i bodovanju na osnovu uspješnosti.

Dragi naši, kod nas možete iznajmiti autobuse za vanlinijski prevoz kapaciteta od 19 do 57 mjesta…Putujte udobno i sigurno na sve destinacije…Vaše je samo da kažete vrijeme polaska i destinaciju, sve ostalo je naša briga…Vaš EP oil!

(T. Golijanin)