РЕГИОН И СВИЈЕТ

Vojska toči gorivo Britancima

Vojska toči gorivo Britancima

Untitled 31

Oko dvesta britanskih vojnika od juče vozi i toči gorivo pumpama na jugoistoku Engleske i u Londonu, piše RTS.

Petina pumpi na jugoistoku Engleske i u Londonu do juče je bila bez goriva, saopštava Udruženje prodavaca naftnih derivata na malo. U ostalom delu zemlje, benzina ima na 86 odsto pumpi.

Isto udruženje ističe da je u drugim delovima Britanije došlo do „značajnog poboljšanja snabdevanja“ zbog „učestalih dostava goriva“.

zo zi

Međutim, vlasnici benzinskih pumpi upozoravaju da je i taj nivo daleko od normalnog snabdevanja i da je ta grana privrede mesecima bila na samoj ivici održivog poslovanja.

Mali i srednji privrednici drže oko pet i po hiljada od 8.380 pumpi u Velikoj Britaniji.

Vojnici su morali da prođu ubrzanu obuku točenja goriva, koje je organizovala firma „Hojer“.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

Na dužnost je juče stupilo 65 vojnika, a očekuje se da će ih u narednim danima biti dvesta.

Konzervativna vlada je na udaru kritika što je toliko dugo čekala da u lanac dostave benzina i drugih naftnih derivata uključi armiju.

Ova kriza koincidira sa godišnjom konvencijom vladajuće stranke, koja je 3. oktobra počela u Mančesteru, samo nekoliko dana po okončanju godišnjeg okupljanja laburista, koje je ove godine održano u Brajtonu.

vidikovac

Pomalo iznenađujuće, ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da javnost ne krivi vladu Borisa Džonsona za redove pred pumpama već prst upire u naftne konzorcijume, optužujući ih za loše uslove rada i male plate u sektoru nabavke.

Suština nestašice nije u nedovoljnoj količini goriva, jer rafinerije u Velikoj Britaniji rade bez zastoja.

beoprom 2

Spor je u tome što britanski vozači ne žele da rade po trenutnim cenama i uslovima rada, a vlada, ali i opozicija, nisu spremne da izdaju veliki broj sezonskih radnih dozvola stranim kamiondžijama, jer im je cilj da zaposle domaće.

Pozivanje vojske u pomoć samo naglašava rešenost bregziterske vlasti da natera naftne kompanije da poboljšaju uslove i cenu rada u sektoru nabavke.

241657193 3174490806008995 4011721953064480807 n
Dragi naši, kod nas možete iznajmiti autobuse za vanlinijski prevoz kapaciteta od 19 do 57 mjesta…Putujte udobno i sigurno na sve destinacije…Vaše je samo da kažete vrijeme polaska i destinaciju, sve ostalo je naša briga…Vaš EP oil!

(Izvor: rts.rs)