ЗВОРНИК

Evropska sedmica mobilnosti u Zvorniku – sutra šetnja do tvrđave

Evropska sedmica mobilnosti u Zvorniku – sutra šetnja do tvrđave

за Фејс

 

Grad Zvornik se prvi put ove godine priključio obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, koja traje od 16. do 22. septembra, i zajedno sa brojnim opštinama i gradovima u Evropi ističe važnost kretanja ljudi sa ciljem zdravijeg života.

Tema Evropske sedmice mobilnosti za 2021. godinu je “Održiva mobilnost za zdraviji život”, a obilježavaće se pod sloganom “Кrećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“

beoprom 2

Evropska sedmica mobilnosti ovoga puta se fokusira na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, te korist koju ovakav vid kretanja može da ima na naše zdravlje, životnu sredinu i na naše račune! Кretanje kao vid transporta ne emituje štetne gasove i čuva naš kardio-vaskularni sistem i održava tijelo zdravijim.

Ispostavilo se da su gradovi koji promovišu pješačenje i vožnju bicikla ispred korišćenja privatnih motornih vozila, aktraktivniji za život.

Bilbord bridge

Što se tiče ličnog zdravlja, studije su pokazale da biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže nego oni koji ne koriste bicikl te da uzimaju 15% manje dana za bolovanje, dok 25 minuta bržeg hoda dnevno, može da produži vaš život i do sedam godina!

zo zi 1

U okviru ove sedmice u Zvorniku će biti postavljen mobilni saobraćajni poligon u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ veličine 400 m2 na kome će učenici moći da se dodatno edukuju o saobraćaju, biće organizovana šetnja do tvrđave Đurđevgrad, a zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savezom RS biće organizovan dan za rolere, simulator, kosu ravan i pijane naočare.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

(Izvor: gradzvornik.org)