ЗВОРНИКОСМАЦИ

Zvornik-Osmaci: Dogovorena jača saradnja u oblasti poljoprivrede, slijedi izrada strategije u ovoj oblasti

Zvornik-Osmaci: Dogovorena jača saradnja u oblasti poljoprivrede, slijedi izrada strategije u ovoj oblasti

viber image 2021 09 03 13 25 18 474

 

U Zvorniku je danas održan sastanak gradonačelnika Zorana Stevanovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Кošarca, načelnika odjeljenja za privredu i finansije opštine Osmaci Miladina Vukičevića, predstavnik-a UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Vlade Pijunovića i direktora Кancelarije za veterinarstvo BiH Saše Boškovića. Tema je bila „Jačanje poljoprivrede i međusobne saradnje opština Osmaci i Zvornik kao graničnih opština”, saopšteno je iz GU Zvornik.

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

Stevanović je istakao da su razgovarali, prije svega, o poljoprivrednoj proizvodnji kao i o izradi strateškog dokumenta za poljoprivrednu proizvodnju koji, nažalost, Grad Zvornik još uvijek nema.

 – Razgovarali smo i o načinu podizanja kapaciteta za sekundarnu preradu poljoprivrednih proizvoda koji se uzgajaju na našem prostoru i generalno bio je ovo jedan dobar sastanak. Očekujemo, najprije, da ćemo skupa sa FAO, dobiti sredstva da uradimo strategiju poljoprivredne proizvodnje na prostorima grada Zvornika i na prostoru opštine Osmaci – rekao je Stevanović.

zo zi 1

On je dodao da su Zvornik i Osmaci naslonjeni jedni na druge te da je cilj i jedne i druge lokalne samouprave da zajedno izlaze, kao što će pred FAO, kao i da rade strategiju razvoja poljoprivredne proizvodnje.

 – Mislim da je šansa za Osmake kao lokalnu zajednicu da zajedno sa Zvornikom učestvuje i aplicira za sredstva i kandiduje svoje projekte. Smatram da će period pred nama pokazati da će zajednički nastup Zvornika i Osmaka, gdje god je to moguće, dati i Osmacima šansu da povuku više sredstava i da se popravlja standard i svakodnevica i za njihove građane – smatra Stevanović.

Кošarac je podsjetio da je ovo njegova druga radna posjeta gradu Zvorniku, te dodao da su okrenuti ka implementaciji nekih važnih projekata.

239534469 2944994925722629 5553018215401358498 n
Vaš Shooter!

 – Na temelju zahtjeva gradonačelnika Stevanovića opredijeljeni smo da sektor poljoprivrede poboljšamo u ovom gradu cijeneći da još uvijek ne postoje uslovi za intenzivan razvoj poljoprivrede, ali u svakom smislu reči možemo intenzivno raditi na poboljšanju uslova i organizovanijem obliku primarne poljoprivredne proizvodnje sa jedne strane, kao i već postojećim prerađivačkim kapacitetima po kojima je Zvornik prepoznatljiv – rekao je Košarac.

On je istakao da međunarodni projekti u oblasti poljoprivrede pretežno idu preko ministarstva na čijem je čelu, kao i drugi projekti iz nekih drugih sektora.

beoprom 2

 – Nisam zadovoljan načinom i strukturom plasiranih sredstava u opštine Republike Srpske i privredne jedinice u Republici Srpskoj. Mislim da postoji nejednak tretman i mislim da međunarodne finansijske i neke druge organizacije koje implementiraju projekte, na njima jasan način, značajno više pomažu lokalne zajednice i privredne subjekte u Federaciji. Moja je uloga da to ispravimo i iz tog razloga smo u proteklom periodu imali intenzivne sastanke sa određenim međunarodnim organizacijama i lokalnim zajednicama. Jedna od organizacija koja je prepoznala da je neophodno imati univerzalan pristup je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu FAO i raduje me opredeljenje ove organizacije i njenih predstavnika da intenzivno radimo i u opštini Osmaci i gradu Zvorniku – istakao je Košarac.


Bilbord bridge

On je napomenuo da je danas dogovorio sa predstavnicima organizacije FAO da uključe opštinu Osmaci i grad Zvornik u te projekte, naglasivši da će postojati visok stepen saradnje između lokalnih uprava Zvornika i Osmaka sa predstavnicima FAO, dok će ministarstvo pratiti sve aktivnosti. Najavio je da će u narednih nekoliko dana biti organizovani sastanci i sa nekim drugim međunarodnim organizacijama koje su prisutne u BiH kako bi pripremljeni projekti koje Grad Zvornik već ima mogli biti ubrzani uz asistenciju onih koji su tu da na univerzalan način pomognu svim sredinama.

Pijunović je rekao da su na današnjem sastanku dobili osnovni presjek stanja poljoprivrede u gradu Zvorniku i opštini Osmaci, te da je odlučeno da se zajedničkim snagama krene u izradu strategije tj. analiza i popravki politika u poljoprivredi u ove dve lokalne zajednice.

 – Takođe, nakon toga ćemo sagledati kako da pomognemo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, preradu i ostalo – naveo je Pijunović.

vidikovac

Bošković se zahvalio na današnjem sastanku ministru Кošarcu, kao i domaćinu gradonačelniku Stevanoviću i Gradu Zvorniku.

 – Na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine doveli smo predstavnika FAO i danas smo obećali da ćemo određene projekte iz domena poljoprivrede implementirati u gradu Zvorniku i opštini Osmaci. Nadam se da je ovo samo prvi korak ka realizaciji ostalih aktivnosti – smatra Bošković.

Vukičević je naglasio da saradnja i podrška kakvu su danas imali od ministra Кošarca je ono što treba opštini Osmaci dodavši da će se truditi da realizuju projekte koji su pred njima. 

viber image 2021 09 02 17 45 02 319

(Izvor: gradzvornik.org)