СРПСКА И СРБИЈА

Pola novca za nabavku solarnih panela u Srbiji daje država – letnji višak struje se prodaje ili „akumulira“ za zimu

Pola novca za nabavku solarnih panela u Srbiji daje država – letnji višak struje se prodaje ili „akumulira“ za zimu

solarni panel limenke

 

Konačno se otvara mogućnost za veće korišćenje solarne energije u Srbiji. Građanima će za postavljanje panela polovinu troška platiti država. A prvi javni poziv za subvencije Ministarstvo rudarstva i energetike objaviće početkom septembra. Put do solarnih panela pretvoren je u samo jedan korak, piše RTS.

Domaćinstva koja žele da stave solarne panele na svoj krov oslobođena su svih dosadašnjih administrativnih uslova, dozvola i lokalnih troškova. Procedura potpuno pojednostavljena.

beoprom 2

„Samo jedan jedini korak. Taj korak je da se obrate ‘EPS Snabdevanju’ da žele da postave solarne panele. ‘EPS Snabdevanje’ će izaći na teren i sa njima potpisati tipski ugovor za postavljanje solarnih panela odnosno za proizvodnju električne energije za njihove sopstvene potrebe“, ukazuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

S tim i građani dobijaju novi status „kupac–proizvođač“ električne energije. A to znači, struju koju tokom leta proizvedu, a premaši njihove potrebe, mogu prodati ili najbolje, deponovati u EPS-ovom elektrosistemu.

„Sav višak koji u tom trenutku ne potrošite, a to će vrlo često biti, vi predate mreži. I nakon izvesnog vremena, recimo noću ili u zimskom periodu, vi taj višak povučete natrag iz mreže i trošite. Tako da se radi neko akumuliranje energije“, objašnjava Aleksandar Car sa Instituta „Mihajlo Pupin“.

Bilbord bridge

Miodrag Vuković iz kompanije „Konseko“ ukazuje da domaćinstvo od 60 kvadrata otprilike troši 500-600 kilovat-časova mesečno.

„Što znači da je oko pet kilovata solarnih panela dovoljno da se podmire potrebe potrošnje električne energije. Investicija je sa PDV-om oko 4.900 evra. Tu ima dvanaest solarnih panela, možemo da krenemo i sa tri solarna panela, gde imamo jedan kilovat i to je dovoljno da se mesečno proizvede 100.000 kilovat-časova i smanji sopstveni račun za električnu energiju“, navodi Vuković.

Iskustva zemalja Evropske unije pokazuju da se takva investicija isplati za oko sedam godina, a radni vek solarnih panela je 25 godina.

vidikovac

„Naše procene su da sigurno u naredne tri godine minimum negde 700–800.000 domaćinstava može postaviti solarne panele i isplativost tih solarnih panela postići za nekoliko godina“, smatra ministarka Mihajlović.

Sa više od 220 sunčanih dana u godini spadamo u zemlje sa velikim potecijalom korišćenja solarne enrgije. Sunčevo zračenje, za te namene, pokriva celu zemlju, a najjače je na jugu Srbije.

240238730 3137042533087156 4455250377018229773 n
Dragu putnici, Euro Petrol Oil će na liniji Bijeljina-Budva u septembru saobraćati neparnim datumima iz Bijeljine a parinim datumima iz Budve. Sve dodatne informacije možete dobiti pozivom na brojeve telefona:
☎️ 065/141-380
☎️065/141-381
☎️065/141-382
Vaš Euro Petrol Oil.

(Izvor: rts.rs)