Otkupljivači malina u Bratuncu i Srebrenici još nisu izašli sa cijenama

BRATUNAC SREBRENICA

Otkupljivači malina u Bratuncu i Srebrenici još nisu izašli sa cijenama

Na teritoriji opština Bratunac i Srebrenica malina je u punoj berbi, dok hladnjače još nisu izašle sa cijenom, kaže predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Vilamet“ Ivan Stojanović.

On ističe da se cijena samo kod nas ne zna dok su otkupljivači u Bugojnu, Vakufu, Kiseljaku u drugim opštinama izašli sa cijenom koja se kreće od 6 do 7.50 KM.

 – Mnogi kupci iz Srbije ovi dana su me zvali i raspituju se za malinu. Nude 6,50 KM i plaćaju pri preuzimanju maline. Naravno da nisam prihvatio, ali sam ostao u kontaktu sa njima i ako ove godine ne budemo plaćeni kao i susjedi sigurno ćemo se organizovati i naredne godine malinu prodavati onima koji ponude najbolju cijenu – kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima malina u Srbiji, Ljubovija i Bajina Bašta uz granicu sa BiH, kreće se oko 7 KM i otkupljivači sa ovog prostora bi trebali da ispoštuju tu cijenu i proizvođačima iz Bratunca i Srebrenice plate malinu.

Već od naredne godine očekuje se da će u funkciji biti novi granični prelaz koji će otvoriti tržište malinarima da svoju robu prodaju po boljoj cijeni i da znaju koliko ona iznosi na početku berbe.

Stojanović je mišljenja da veća cijena ne može uticati na porast zasada maline u ovom kraju jer nema dovoljno radne snage, ali je svakako osvježenje i dobar podsticaj za proizvođače.

Bazeni Bridge!

Prema informacijama iz Udruženja „Vilamet“ grad koji je zahvatio dijelove ove opština napravio štetu od 30 do 40 odsto, a ovogodišnja malina je izuzetnog kvaliteta.

(Izvor: FB ESrebrenica)