Витомир Поповић за Алумина-инфо: Скандалозна одлука уставног Суда БиХ

Витомир Поповић за Алумина-инфо: Скандалозна одлука уставног Суда БиХ

 

Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, којом се поништава ранија пресуда Врховног суда Републике Српске о одбијању захтјева литванске Укио банке да јој се призна 155 милиона конвертибилних марака потраживања од зворничке Фабрике глинице Бирач у стечају, недопустива је и скандалозна, цоцијенио је академик професор доктор Витомир Поповић.

Он је у изјави за Алумина инфо истакао да таква одлука представља директан удар на уставноправни и економски поредак Републике Српске, те да као таква захтијева хитну реакцију њеног политичког врха.

 – Остао сам збуњен чињеницом да је Уставни суд на овакав начин, излазећи изван оквира својих надлежности утврђених Уставом Босне и Херцеговине, који представља Анекс 4 Дејтонског мировног споразума, практично ушао у оно што не спада у његову надлежност. Правни систем у Босни и Херцеговини је успостављен тако што је правосуђе заокружено и на нивоу Републике Српске и на нивоу Федерације, а највиши суд који се бави пуном јурисдикцијом у Републици Српској је Врховни суд РС. У складу са важећим законодавством само ови судови утврђују чињенице, проводе доказе, анализирају и цијене те доказе и одлучују о сваком од тих случајева, укључујући и овај предмет који је био везан за Укио банку. На овакав начин Уставни суд је практично занемарио све оно на чему смо радили протеклих осам година“, рекао је он.

Академик  Поповић истиче да Уставни суд Босне и Херцеговине на веома перфидан и опасан начин излази изван оквира своје надлежности.

Коментаришући судије које су учествовали у доношењу овакве одлуке, академик Витомир Поповић, који је и шеф Правног тима Фабрике глинице Бирач у стечају,  наглашава да је састав Врховног суда Републике Српске на много вишем ниову, него што је случај са Уставним судом Босне и Херцеговине.

Поповић наглашава да судови који се баве пуном јурисдикцијом, као што су основни, окружни, привредни и врховни суд, могу да утврђују чињенице и анализирају доказе, док Уставни суд нема таква овлашћења.

Он сматра да су у  тумачењу пресуде начињени озбиљни пропусти, те да се, како каже, судије Уставног суда Босне и Херцеговине нису бавиле главним чињеницама.

По мишљењу овог правног експерта, одлука Уставног суда Босне и Херцеговине је највећи удар на Дејтонски мировни споразум од његовог ступања на снагу, те су, оцијењује Поповић, сви поступци који су претходили овој  пресуди, вођени у складу са домаћом јурисдикцијом. Он наводи да није било приговора ни у једном од тих поступака.

Када је ријеч о даљим корацима, академик Витомир Поповић, поручује да је јасно да ће Правни тим Фабрике глинице Бирач у стечају тражити преиспитивање овакве одлуке, с обзиром да она није заснована ни на Уставу, ни на закону, али да то у многоме зависи од механизма којима ће приступити Врховни суд Републике Српске.

(Извор: Алумина инфо, бањалука.нет)