У Њемачкој се годишње опере сто милијарди евра

У Њемачкој се годишње опере сто милијарди евра

 

Већ неколико година Њемачка покреће циљане акције против криминалаца окупљених у кланове при чему се стално организују спектакуларне рације у којима полиција упада у објекте великих њемачко-арапских породица, пише Политика.

Некретнине, али и луксузни аутомобили, накит и друге драгоцјености који су вјероватно купљени новцем стеченим криминалом се одузимају и постају власништво државе, пише Дојче веле.

Берлински јавни тужилац је тако 2018. године одузео више од 75 некретнина великој породици Ремо у вриједности од 10 милиона евра при чему је ријеч о класичном случају прања новца, у којем се илегално стечене финансије, у овом примјеру добијене од пљачки и трговине дрогом, уливају у легалне економске токове.

Кристоф Траутфетер, научни савјетник у „Мрежи пореске правде” каже да Њемачка чини „сувише мало” како би у већим размјерама ушла у траг онима који вуку конце у организованом криминалу, а који у глобалним мрежама професионално перу новац „од кријумчарења дроге, корупције, утаје пореза и других кривичних дјела.

О томе колико се новца „опере” сваке године у Њемачкој постоје различити подаци.

У студији коју је 2016. наручило Савезно министарство финансија, наводи се сума од око 100 милијарди евра, а Европски ревизорски суд процјењује да на нивоу ЕУ то износи око 250 милијарди.

Еуро петрол оил!

У „Транспаренсију” претпостављају да су стварне суме много веће, али не могу да наведу тачан број.

„Списак скандала с прањем новца повезаних с Њемачком посљедњих година је дугачак”, наводи се у студији.

Њемачка, указује се, има огроман проблем с прањем новца, а против тога не предузима адекватне мјере. Проблем је прије свега то што власти и политичари проблем не препознају.

Као друго, криминалцима је олакшано неовлашћено пребацивање великих количина новца у иностранство или његово убацивање у економске токове преко трговаца комерцијалном робом, оних који се баве умјетнинама или агената за продају некретнина.

Технички преглед – ваш „Еуро петрол оил“!

На трећем мјесту је „анонимност”, па тако Траутфетер објашњава да „иако већ 20 година постоји пропис да банке морају да знају ко су им клијенти, то ипак није тако у пракси”.

Четврта тачка су „веома мали истражни капацитети” у Њемачкој при чему недостаје, како се наводи, специјализована финансијска полиција.

„Држава више не може да се ослања само на напоре финансијских институција које су дужне да пријаве случај ако сумњају”, каже Траутфетер и додаје да „она мора боље да их подржи, да подигне свијест и повећа контролу, али и да на одговарајући начин санкционише кршења закона”.

У студији се препоручује увођење регистра транспарентности и некретнина, али и побољшање статистике и циљане анализе новчаних токова, затим, јачање наѕора прања новца у финансијском и нефинансијском сектору, ангажовање додатног особља у специјализованима државним институцијама и повећану сарадњу на нивоу у ЕУ и на међународном нивоу.

„Илегални међународни токови новца више не смију да сигурну луку проналазе у Њемачкој“, захтијева Штефан Оме, финансијски стручњак у њемачком огранку „Транспаренси интернешенала“. Он тврди да је Њемачка „пријемчива“ за прање новца и да таква ситуација „подстиче паралелни глобални финансијски систем у сјенци у којем – што је не мање важно – цвјета и корупција.“

„Транспаренси“ полази од тога да ће оптужбе изнесене у новој студији на овај или онај начин доћи и до Радне групе за финансијско деловање (ФАТФ) коју је још 1989. године основала група Г7 индустријски најразвијенијих земаља света. Та међународна организација поставља светске стандарде у борби против прања новца, финансирања тероризма и финансирања оружја за масовно уништење, и ради на томе да их државе спроводе законито и ефикасно, наводи Дојче веле.

Ваш Схоотер!

(Извор: политика.рс)