U Njemačkoj se godišnje opere sto milijardi evra

SVIJET

U Njemačkoj se godišnje opere sto milijardi evra

 

Već nekoliko godina Njemačka pokreće ciljane akcije protiv kriminalaca okupljenih u klanove pri čemu se stalno organizuju spektakularne racije u kojima policija upada u objekte velikih njemačko-arapskih porodica, piše Politika.

Nekretnine, ali i luksuzni automobili, nakit i druge dragocjenosti koji su vjerovatno kupljeni novcem stečenim kriminalom se oduzimaju i postaju vlasništvo države, piše Dojče vele.

Berlinski javni tužilac je tako 2018. godine oduzeo više od 75 nekretnina velikoj porodici Remo u vrijednosti od 10 miliona evra pri čemu je riječ o klasičnom slučaju pranja novca, u kojem se ilegalno stečene finansije, u ovom primjeru dobijene od pljački i trgovine drogom, ulivaju u legalne ekonomske tokove.

Kristof Trautfeter, naučni savjetnik u „Mreži poreske pravde” kaže da Njemačka čini „suviše malo” kako bi u većim razmjerama ušla u trag onima koji vuku konce u organizovanom kriminalu, a koji u globalnim mrežama profesionalno peru novac „od krijumčarenja droge, korupcije, utaje poreza i drugih krivičnih djela.

O tome koliko se novca „opere” svake godine u Njemačkoj postoje različiti podaci.

U studiji koju je 2016. naručilo Savezno ministarstvo finansija, navodi se suma od oko 100 milijardi evra, a Evropski revizorski sud procjenjuje da na nivou EU to iznosi oko 250 milijardi.

Euro petrol oil!

U „Transparensiju” pretpostavljaju da su stvarne sume mnogo veće, ali ne mogu da navedu tačan broj.

„Spisak skandala s pranjem novca povezanih s Njemačkom posljednjih godina je dugačak”, navodi se u studiji.

Njemačka, ukazuje se, ima ogroman problem s pranjem novca, a protiv toga ne preduzima adekvatne mjere. Problem je prije svega to što vlasti i političari problem ne prepoznaju.

Kao drugo, kriminalcima je olakšano neovlašćeno prebacivanje velikih količina novca u inostranstvo ili njegovo ubacivanje u ekonomske tokove preko trgovaca komercijalnom robom, onih koji se bave umjetninama ili agenata za prodaju nekretnina.

Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

Na trećem mjestu je „anonimnost”, pa tako Trautfeter objašnjava da „iako već 20 godina postoji propis da banke moraju da znaju ko su im klijenti, to ipak nije tako u praksi”.

Četvrta tačka su „veoma mali istražni kapaciteti” u Njemačkoj pri čemu nedostaje, kako se navodi, specijalizovana finansijska policija.

„Država više ne može da se oslanja samo na napore finansijskih institucija koje su dužne da prijave slučaj ako sumnjaju”, kaže Trautfeter i dodaje da „ona mora bolje da ih podrži, da podigne svijest i poveća kontrolu, ali i da na odgovarajući način sankcioniše kršenja zakona”.

U studiji se preporučuje uvođenje registra transparentnosti i nekretnina, ali i poboljšanje statistike i ciljane analize novčanih tokova, zatim, jačanje nadzora pranja novca u finansijskom i nefinansijskom sektoru, angažovanje dodatnog osoblja u specijalizovanima državnim institucijama i povećanu saradnju na nivou u EU i na međunarodnom nivou.

„Ilegalni međunarodni tokovi novca više ne smiju da sigurnu luku pronalaze u Njemačkoj“, zahtijeva Štefan Ome, finansijski stručnjak u njemačkom ogranku „Transparensi internešenala“. On tvrdi da je Njemačka „prijemčiva“ za pranje novca i da takva situacija „podstiče paralelni globalni finansijski sistem u sjenci u kojem – što je ne manje važno – cvjeta i korupcija.“

„Transparensi“ polazi od toga da će optužbe iznesene u novoj studiji na ovaj ili onaj način doći i do Radne grupe za finansijsko delovanje (FATF) koju je još 1989. godine osnovala grupa G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Ta međunarodna organizacija postavlja svetske standarde u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja oružja za masovno uništenje, i radi na tome da ih države sprovode zakonito i efikasno, navodi Dojče vele.

Vaš Shooter!

(Izvor: politika.rs)