Масков супер брзи интернет ускоро доступан свима

Масков супер брзи интернет ускоро доступан свима

ФОТО: Илустрација, агенције

 

Илон Маск, оснивач Тесле, СпацеX-а и Старлинка открио је да би његова услуга сателитског интернета могла да буде доступна глобално, осим на сјеверном и јужном полу, у августу ове године, пише портал Цапитал.

Број клијената требало би да достигне пола милиона у наредних годину дана, саопштио је Маск.

Старлинк је тренутно у фази отвореног бета тестирања, односно, у фази у којој и обични корисници који су добили позивницу могу да користе услугу. Од 2018. године до сада су у ниску орбиту Земље лансирали више од 1.700 сателита, а Маск каже да су досегли и „стратешки битну“, бројку од 69.420 корисника Старлинка.

Открио је да је услуга већ доступна у 12 земаља свијета, као и да ће се број повећавати у будућности.

Интернет компаније Старлинк дизајниран је да покрива удаљена подручја до којих традиционалне компаније не могу лако доц́и.

У будућности ће се Старлинк почети и директно продавати купцима, понајприје у руралнијим подручјима, али и државама које желе својим одбрамбеним снагама да омогуће бољи и бржи интернет. План је да се доведе и бољи интернет у авионе, о чему из Старлинка већ преговарају с неколико авио-компанија.

Неки аналитичари постављају питање да ли сателитски интернет може бити одржив пословни модел, јер циља на удаљена географска подручја у којима вјероватно нема довољно људи способних да плац́ају високе таксе. Наиме, хардвер за сваку Старлинк конекцију продаје се за 499 долара, а Маск је рекао да компанију такав „терминал“ кошта 1.000 долара.

(Извор: цапитал.ба)