Tamne stranice kolonijalne prošlosti u Kanadi: Crkve u plamenu poslije otkrića masovnih grobnica djece autohtonog stanovništva

SVIJET

Tamne stranice kolonijalne prošlosti u Kanadi: Crkve u plamenu poslije otkrića masovnih grobnica djece autohtonog stanovništva

FOTO: Ilustracija, printskrin

 

Posmrtni ostaci oko hiljadu djece u blizini nekadašnjih katoličkih internata otkrili su stravične razmjere kulturnog genocida nad autohtonim stanovništvom, piše Politika.

Kanadi je hitno potrebna nezavisna istraga o smrti hiljada djece starosjedilaca u školskim internatima kojima je upravljala Katolička crkva, ako zemlja hoće da se suoči sa stravičnim razmjerama svoje kolonijalne prošlosti, poručio je Mari Sinkler, nekadašnji predsjednik Komisije za istinu i povjerenje, povodom otkrića još 751 neobilježenog groba na mjestu nekadašnjeg katoličkog internata „Marijeval” u mestu Kavizos Frst Nejšen.

Ovaj bivši senator i jedan od prvih sudija iz redova autohtonih naroda u Kanadi za „Gardijan” kaže da ima još neotkrivenih masovnih grobnica djece indijanskog porijekla, koje kriju još porazniju istinu o masovnom „kulturnom genocidu” u kojem su aktivno učestvovali školsko osoblje i predstavnici crkve. Na osnovu prikupljenih svjedočenja komisija procjenjuje da je više od 4.100 djece umrlo od bolesti, zanemarivanja i samoubistava. Sinkler misli da je taj broj mnogo veći i da je 15.000 djece starosjedelaca koja su bila oduzeta od roditelja i predata katoličkim školama radi prisilne asimilacije izgubilo život pod nejasnim okolnostima.

Smrt indijanske djece koja su u sistemu prisilnog prevaspitavanja bila izložena raznim vrstama maltretiranja, uključujući i seksualno, uglavnom je zataškavana i nije bile dio zvanične statistike. Kanadska vlada se 2008. godine zvanično izvinila zbog ove „sistemske greške”, ali se nije mnogo odmaklo u utvrđivanju bolne istine.

I dok su samo prošle sedmice izgorjele četiri katoličke crkve u područjima gdje živi starosjedioci indijanskog porekla, Kanađani su počeli da se suočavaju s prikrivenim tamnim stranicama istorije koje prete da ovoj do sada uzornoj demokratiji udare žig zemlje koja je rasističkim metodama htjela da istrijebi svoje autohtono stanovništvo. Tako su Crkva Svetog Srca i Crkva Svetog Grgura izgorjele otprilike u isto vrijeme, nakon što je Kanada obilježila Nacionalni dan starosjedilačkih naroda, prenio je Bi-Bi-Si. Dvije crkve, izgrađene prije više od 100 godina, nalaze se na udaljenosti od oko 40 kilometara jedna od druge u zapadnoj kanadskoj provinciji.

Vaš Euro petrol oil!

Iako policijska istraga još nije utvrdila ko je zapalio crkve, sumnja se da su požari namjerno podmetnuti kao čin osvete zbog masovnih grobnica djece. Grupa starosjedilaca je početkom juna šokirala Kanađane, ali i svijet, kad je objavila podatke o prvom otkriću posmrtnih ostataka 215 djece u blizini škole u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978. godine. Grobovi su otkriveni uz pomoć posebnog radara, jer su nadgrobni spomenici uklonjeni.

Procjenjuje se da je u internatski sistem u Kanadi, koji je uglavnom finansirala država, u periodu od 1831. do 1996. godine bilo uključeno oko 150.000 djece, predate katoličkim školama zbog asimilacije i nasilnog pokrštavanja.

Vaš Shooter!

Već poslije prvog otkrića grobova u kojima su posmrtni ostaci 215 djece, od kojih su neka imala samo tri godine, kanadski premijer Džastin Trudo je obećao konkretnu akciju za podršku preživjelima i porodicama domorodačkog stanovništva.

 – Nažalost, ovo nije slučajnost ili izolovani incident. Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Internatske škole su bile stvarnost – tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i to moramo prihvatiti – rekao je premijer.

Poslije otkrića druge grobnice Trudo, koji je katolik, rekao je da je povodom ovih slučajeva razgovarao s papom Franjom.

 – Htio sam da mu naznačim koliko je bitno ne samo da uputi izvinjenje, nego da dođe na kanadsko tlo i izvini se Kanađanima starosjediocima. Znam da vođstvo Katoličke crkve aktivno radi na narednim koracima – rekao je premijer Kanade, prenosi Rojters.

Papa Franja rekao je da ga je otkriće grobova djece pored katoličkih internata zaboljelo i pozvao svijet da poštuje prava i kulture autohtonih naroda. Međutim, njegovo odbijanje da se ipak direktno izvini za ove zločine vršene tokom jednog vijeka, u kojima su učestvovali i mnogi katolički sveštenici i časne sestre, razočaralo je mnoge.

(Izvor: politika.rs)