СРПСКА И СРБИЈА

Nacionalno ocjenjivanje rakije – od kućne radinosti do ozbiljne proizvodnje

Nacionalno ocjenjivanje rakije – od kućne radinosti do ozbiljne proizvodnje

rakija casice
FOTO: Ilustracija, arhiv

 

Savez proizvođača rakije Srbije organizovao je prvi put nacionalno ocenjivanje kvaliteta tog pića, piše RTS.

Uzorci za ocenjivanje uzimani sa polica iz prodaje. Nisu namjenski pravljeni kako bi se provjerio realni kvalitet rakije na tržištu. Veliki broj proizvođača pokazao je prethodnih godina da može da napravi i kvalitetnu rakiju i dovoljne količne, po mjeri i stranog kupca.

beoprom

 – Ovo nije prvo priznanje koje smo dobili, veoma sam zahvalan stručnim ocjenjivačima koji su prepoznali kvalitet za rakiju viljamovku koja je šampion grupe i dunja koja je dobila zlatnu medalju – kaže Miroslav Knežević, predsjednik Upravnog odbora „Saveza proizvođača rakije Srbije“.

Slađana Lukić iz podruma „Lukić“ iz Ljiga ispričala je da je veoma zadovoljna.

 – Ipak smo dobili zlato jer je naša dunja prepoznata kao najbolja u Srbiji, kako da ne budem zadovoljna – priča Lukićeva.

vidikovac

Nacionalno ocenjivanje kvaliteta rakije organizovano je s ciljem da se njena proizvodnja izdigne sa nivoa kućne radinosti na ozbiljnu proizvodnju pića kao nacionalnog brenda koje zadovoljava i standarde Evropske unije.

 – Ja sam veoma srećan jer smo mi u prošlih 12 mjeseci pomogli 104 različite destilerije, različita projekta, koji su konkurisali, neke smo već isplatili, četrdesetak je na dopuni dokumentacije. Nažalost, neki nisu dobro popunili tiket, ali smo isplatili oko tri miliona evra za naše destilerije, danas ih ima u našem registru ukupno prijavljenih preko 790, što je duplo više nego što ih je bilo. A vrhunac svega je to što 47 odsto srpske rakije odlazi na tržište u EU. To znači da ispunjavamo sve standarde koje danas moderno društvo priznaje – napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bilbord bridge

Na manifestaciji Srpske rakije, koju je organizovao Savez proizvođača rakije, 15 ocjenjivača je biralo između 74 uzorka i najvišim ocjenama izabrali najbolje.

202763626 2894246207464168 2376296836028438004 n
Vaš Shooter!

(Izvor: rts.rs)