U Vlasenici postavljeno još 30 plastenika

VLASENICA

U Vlasenici postavljeno još 30 plastenika

 

Da se na području opštine Vlasenica ozbiljno radi na razvoju plasteničke proizvodnje govori činjenica da je u toku montaža još trideset plastenika površine 50 kvadratnih metara.

 – U okviru IFAD projekta, koji naša opština implementira u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivrednom zadrugom “Zdravo”, u Vlasenicu je stiglo još 30 plastenika koji će biti postavljeni na imanjima korisnica projekta. Važno je napomenuti da je u posljednje četiri godine, kroz različite projekte i donatorska sredstva, obezbijeđeno preko 150 plastenika, što je velika cifra za Vlasenicu, jer prije ovog perioda nismo imali direktno nabavku plastenika putem opštine ili poljoprivredne zadruge. Nadamo se da će ovaj grant poljoprivrednim proizvođačima značiti, pogotovo u periodu pandemije kada je povećana potražnja za zdravom i kvalitetnom hranom, kao i da će se povećati proizvodnja hrane u opštini Vlasenica – navodi Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica, koji je obišao domaćinstva u kojima se postavljaju plastenici.

Vaš Shooter!

Sa Damljanovićem su na terenu bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 – U sklopu IFAD projekta, to jest razvoja konkurentnosti u ruralnom području, na području Vlasenice ciljna grupa su žene koje su odlučile da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kojima je isporučeno trideset paketa koji sadrže plastenik, sistem za navodnjavanje, zaštitu, prihranu i rasad, paradajz, papriku i luk – kazala je Sonja Milanović menadžer Poljoprivrednog klastera Semberija-Majevica-Birač.

Vrijednost ovog projekta je 63.000 КM, od čega se iz projekta IFAD finasira 50, opština Vlasenica 30, a poljoprivredni proizvođači, odnosno korisnici projekta 20 odsto.

Vaš Shooter!

(Izvor: vlasenica24.info)