ЗВОРНИК

Nakon udara groma i pada zaštitnog užeta sa dalekovoda u Srpskoj Varoši – korisnici podnijeli zahtjeve za nadoknadu štete (FOTO, VIDEO)

Nakon udara groma i pada zaštitnog užeta sa dalekovoda u Srpskoj Varoši – korisnici podnijeli zahtjeve za nadoknadu štete (FOTO, VIDEO)

Untitled

 

Nakon nevremena i udara groma, 19. maja, u naselju Srpska Varoš došlo je do pada zaštitnog užeta sa dalekovoda nakon čega je u nekoiko domaćinstva pregorelo više televizora, modema za kablovsku televiziju i telefonskih prijemnika. Dušanka Mikić, jedna od mještana u naselju Srpska Varoš, istakla je da su odmah po utvrđivanju štete, otišli do kancelarije „Elektrodistribucije“ u Z-15 u Zvorniku.

 – Muž je išao da prijavi ovu štetu, ali su rekli da oni za to nisu nadležni – rekla je Mikićeva.

Nakon toga i mi smo kontaktirali nadležne u lokalnoj upravi te u „Elektro-Bijeljini“ gdje su nam usmeno saopštili da ukoliko je kvar nastao zbog njihovog sistema mogu da traže nadoknadu.

 – Potom smo otišli u sjedište Terenske jedinice Zvornik, u Karakaju, razgovarali sa nadležnim referentom za te poslove koji nam je saopštio da možemo da tražimo nadoknadu, ali od toga, vjerovatno, neće biti ništa. Mi smo ipak odlučili da pismeno zatražimo nadoknadu štete za televizore, a štetu na modemu za kablovsku televizuju je podnio m:tel, koji je zamijenio uređaje, što smo i naveli u pisanom zahtjevu – rekla nam je Mikićeva.

Ona je dodala da su u još dva domaćinstva načinjene štete na TV uređajima i modemima kablovske televizije.

viber image 2021 05 22 19 34 19
Sa dalekovoda palo zaštitno uže

Oni su u zahtjevu za nadoknadu štete u iznosu od 700 KM naveli tehničko objašnjenje problema koji je prouzrokovao kvarove i oštećenja uređaja.

 – U večernjim satima, 19. maja, usljed udara groma u visokonaponski stub i neadekvatne prenaponske zaštite došlo je preskoka struje visokog napona na niskonaponsku razvodnu električnu mrežu te razvod kablovske televizije što je prourokovalo i veliku štetu na kućanskim apratima na području Srpske Varoši preko koje prelaze visokonaponski kablovi. Prilikom udara groma došlo je do pada zaštitnog užeta između drugog i trećeg stuba u ovom naselju. Zaštitno uže se otkačilo na trećem stubu i palo sa velike visine na krovove kuća, na elektroliniju niskog napona i liniju kablovske televizije. Pad užeta je ostavio visokonaponske provodnike bez prenaponske zaštite što je i prouzrokovalo visokonaponski preskok u kućne niskonaponske linije. Za pad zaštitnog užeta je nadležna „Elektrodistribucija“, odnosno „Elektro-Bijeljina“ zbog neadekvatne kontrole zaštitnog užeta i uzemljenja na stubovima visokog napona. Štetu koja je nastala na instalacijama kablovske televizije ne potražujem jer je nadoknadio m:tel, već za televizore, a procijenjena je na 700 KM – stoji u zahtjevu, koji su podnijeli Mikići.

Oni su dodali da je još jedna porodica podnijela zahtjev za nadoknadu štete u iznosu od 1.000 KM za dva televizora.

(infobirac.net)