Šekovići: Obilježena godišnjica formiranja Prve birčanske pješadijske brigade

ŠEKOVIĆI

Šekovići: Obilježena godišnjica formiranja Prve birčanske pješadijske brigade

 

U Šekovićima je danas obilježena godišnjica formiranja Prve birčanske pješadijske brigade. Prema riječima predsjednika Boračke organizacije iz Šekovića Nedeljka Radivojevića, brigada je formirana 19. maja 1992. godine kao prva brigada u regiji Birča.

 – Nakon formiranja naše brigade, formiran je Drinski korpus, a potom Zvornička, Bratunačka, Milićka i Vlasenička brigada. Tokom rata je branila liniju fronta dugu 64 km, a bila je angažovana širom Republike Srpske. Кroz brigadu je prošlo 4.500 boraca, a poginula su 342 borca. Odlukom tadašnjeg predsjednika Radovana Кaradžića odlikovana je „Ordenom Nemanjića“ – rekao je Radivojević.

Obilježavanje godišnjice formiranja Prve birčanske brigade počelo je parastosom u Crkvi pokrova presvete Bogorodice, nakon koga su delegacije Opštinske boračke organizacije i opštine Šekovići položili vijence na Centralnom spomen obilježju i spomen sobi. Prisutne borce je pozdravio i ratni komandant brigade, pukovnik Ljubomir Vlačić, a telegram čestitke je uputio i general Svetozar Andrić, prvi komandant brigade.

(infobirac.net)