ЗВОРНИК

Sajam turizma u Sloveniji: Zvorničanima dva srebrna priznanja i posebno priznanje za projekat sa najviše glasova

Sajam turizma u Sloveniji: Zvorničanima dva srebrna priznanja i posebno priznanje za projekat sa najviše glasova

skola 1

 

Na Sajmu turizma u Ljubljani, koji je ove godine zbog epidemioloških mjera održan onlajn, učenici zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ osvojili su dva srebrna priznanja, a projekat „Kuhinja moga kraja“ je dobio i posebno priznanje za najviše glasova publike, odnosno onlajn posjetilaca na internet stranici Turističke organizacije Slovenije.

Direktorica škole Biljana Pisić kaže da su zadovoljni uspjehom učenika i profesora te ističe da je veoma važno da su nastavljeni projekti koji afirmišu i druge aktivnosti u školi osim samih časova nastave.

 – Sajam je prvobitno planiran za januar, ali je zbog epidemioloških mjera pomjeren za maj. Međutim, situacija sa virusom korona se nije promijenila tako da je takmičenje održano onlajn. Ostaje žal što učenici i profesori nisu otputovali za Ljubljanu i tamo uradili prezentaciju te stekli nova prijateljstva. Izuzetno je važno da se nastavlja kontinuitet saradnje sa školama iz Slovenije i Turističkim savezom Slovenije. Dugogodišnje prijateljstvo sa školom iz Sežane će ponovo rezultirati odlascima naših učenika u Sloveniju, ali i dolaskom njihovih učenika i profesora u naš grad. Učenici koji su osvojili ova priznanja, bez obzira što je takmičenje bilo onlajn, su  se zajedno sa profesorima potrudili da promovišu svoj kraj i svoj grad, odnosno svoju školu na najbolji mogući način. Obzirom da su oni uglavnom učenici drugog razreda od strane škole im obećavamo da će prvi posjetiti svoje drugare u Sloveniji kada se ukaže povoljnija epidemiološka situacija – rekla je Pisić.

SSC Kuhinja mog kraja

Učenici Nikolina Đurić, Dragana Pelemiš, Mihajlo Đukanović, Ljubomir Tomić, Srđan Tanasić, Voislav Stojanović i Stevo Milošević, koje je pripremao profesor Radovan Pelemiš, uradili su projekat „Kuhinja moga kraja“.

 – Spremali smo tradicionalna jela, sarmu, projarice, drinsku ribu. Imali smo i video prezentaciju projekta te su učenici predstavili sve ove proizvode – rekao nam je profesor Pelemiš.

U grupi profesorice Julijane Mlinarević, koja je spremala projekat „Okrugla fantazija“, su bili učenici Anđela Mitrović, Nikola Stevanović i Nemanja Kostić.

 – Projekat „Okrugla fantazija“ imao je cilj da predstavi palačinke. To je poslastica poznata u cijelom svjetu, lako se pravi i prezentuje. Kroz naš projekat su predstavljene dvije vrste palačinaka, koje se najcešće jedu na ovim prostorima. Jedne su punjene kremom, sjeckanim bananama i mljevenim lješnicima, a druge su tradicionalne, punjene džemom i orasima, kao što su naše bake pravile. Kao i drugi učesnici projekta, i mi smo imali onlajn prezentaciju naše ideje, a učenici su nakon toga odgovarali na pitanja koje ima je postavljala stručna komisija – istakla je Mlinarevićeva.

SSC Okrugla fantazija

Na ovogodišnjem Sajmu turizma učestvovale su 24 ekipe, odnosno škole iz Slovenije i Hrvatske te Zvornika, kao jedinog učesnika iz BiH. 

(infobirac.net)