Održana vojna parada u Moskvi, učestvovalo 12.500 vojnika

SVIJET

Održana vojna parada u Moskvi, učestvovalo 12.500 vojnika

 

Povodom 76. godinjice završetka Drugog svjetskog rata na Crvenom trgu u Moskvi se održala Parada pobjede, piše Glas Srpske.

Paradu u Moskvi predvodio je vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov. 

Parada pobjede je bila prilika da Rusija pokaže svu snagu svoje vojske i potencijal da odgovori na sve izazove. 

To je bilo i pravo mjesto da se demonstriraju najnovija dostignuća vojne avijacije.

U mnogim gradovima Rusije takođe se održavaju parade, koje će se završiti vatrometom. Zbog pandemije kovida akcija “Besmrtni put” će drugu godinu zaredom biti održana onlajn.

Ove godine pešadijsku kolonu formiralo je 37 paradnih jedinica sa više od 12,5 hiljada vojnika. 

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice “Tajfun”, borbena vozila pješadije, taktički raketni sistem “Iskander M”, višedevni raketni sistem “Tornado S”, samohodna haubica “Msta S”, artiljerijski sistem “Koalicija SV” i mnogi drugi.

U vazduhoplovnom dijelu vojne parade učestvovavali su akrobatski timovi “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima Su-30SM i MiG-29, “Berkuti” u helikopterima Mi-28N, posade strateških raketnih nosača Tu-160 i Tu -95MS, avioni vojne transportne avijacije Il-76, lovci Su-35S, bombarderi Su-34 i Su-24M, helikopteri Mi-26, Mi-8, Ka-52, posade aviona MiG-31K i Su-57 i jurišnih aviona Su -25.

U svečanom defileu učestvovovalo je više od 12,5 hiljada ljudi, više od 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, kao i 76 aviona i helikoptera.

Dana 9. maja obilježava se Dan pobjede nad fašizmom kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Slavi se 9. maj, iako je Drugi svjetski rat konačno završen tek nekoliko mjeseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana poslije tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Tehnički pregled – vaš „Euro petrol oil“!

(Izvor: glassrpske.com)