Od Zvornika, preko Beograda, Jahorine do Rijada: Zvorničanin Bogdan Kojić gradi uspješnu karijeru u hotelijerstvu – neobičan susret sa Selmom Hajek

ZVORNIK

Od Zvornika, preko Beograda, Jahorine do Rijada: Zvorničanin Bogdan Kojić gradi uspješnu karijeru u hotelijerstvu – neobičan susret sa Selmom Hajek

 

Malo je mladih ljudi u Zvorniku koji se mogu pohvaliti velikim uspjesima u svojoj profesiji, a Bogdan Kojić upravo je jedan od njih. On uspješnu karijeru gradi u hotelijerstvu.

Ovaj tridesettrogodišnji skromni mladić, nakon završetka studija 2009. godine, karijeru započinje u hotelu „Trim“ u Beogradu, potom prelazi u hotel „Metropol Palace“ u Beogradu, a nakon preporuka međunarodnog hotelskog lanca „Starwood“, radi na Jahorini, Doboju, Sarajevu, Bijeljini te u Rijadu, gdje stiče velika stručna i životna iskustva.

Pored činjenice da je uspješan, Kojić ima ideju kako da se unaprijedi hotelijerska, odnosno ugostiteljska usluga na ovim prostorima, a ona se vezuje za školovanje kadrova, odnosno gastronoma, restoranskog osoblja, pekara i poslastičara u okviru hotelijerske akademije.

 

Važna karika u njegovom napredovanju, bio je rad u hotelu „Metropol Palace“, gdje je sa 24 godine postao najmladji asistent menadžera sektora hrane i pića u Srbiji.

 – Tu sam zaista stekao značajno iskustvo. To je hotel sa pet zvjezdica koji zahtijeva vrhunsku uslugu u svakom trenutku. Nakon toga su došli i drugi angažamni u kojima sam samo nadograđivao svoje znanje – priča Kojić.

Jedna od važnih karijernih epizoda je boravak u Saudijskoj Arabiji, odnosno Rijadu.

 

 – U Rijad sam otišao u februaru 2017. godine nakon preporuka koje sam dobio zahvaljujući svom dotadašnjem radu. To je bilo iskustvo koje se novcem ne može platiti, drugačija kultura, hrana, pogled na svijet. To je sistem koji je zasnovan na religiji i posvećeni su tome potpuno. Za čovjeka sa naših prostora teško se prilagoditi nekim pravilima, nemate slobodu kao ovdje, recimo u konzumaciji alkohola, ili drugim životnim navikama koje su kod nas uobičajne – ističe Kojić.

„Život u koferima“, odnosno stalna putovanja, mijenjanje mjesta boravka, ali i radnih mjesta, kaže, nisu mu teško pala već, naprotiv, samo unaprijedila njegov život, pomogla u sticanju novih znanja, ali i prijateljstava.

 –  Ja sam imao jasnu viziju koji život hoću da živim dok se ne ostvarim na poljima za koja svi mi zapravo živimo. Preporučujem mladima da, dok nemaju „teret“ prodičnog života, putuju, da mijenjaju poslove dok ne odluče da se skrase. Ja sam isto to radio, odnosno pratio svoju ličnost i principe, vjerujući da ću doći do onoga što želim – ističe Kojić.

 

Kojić dodaje da su mu planovi sada vezani za Zvornik, a zbog činjenice da je u našoj državi deficitaran kadar za obalst hotelijerstva navodi kako bi bilo dobro da se osnuje akademija u kojoj bi se školovalo restoransko osoblje, somelijeri, gastronomi.

 – Trenutno želim da ono što sam što sam stekao kroz obrazovanje, karijeru, upotrijebim u našoj državi. Uz to planiram i porodično da se ostvarim, što mi je u ovom trenutku prioritet. Želja mi je da unaprijedimo edukativnu sferu ove oblasti. Kroz svoj angažman u ovom poslu sam osjetio da nama nedostaje stručno, obučeno osoblje, a većina kvalitetnog personala koje vrijedi je otišlo na kruzere, Bliski istok, Evropu, Ameriku. Nedostaje nam nacionalna strategija koja će razgraničiti zanimanja koja samo opterećuju sistem, dok imamo deficit zanata koji su cijenjeni i odlično plaćeni – ističe Kojić.

Obrazovanje

Kojić je rođen u Tuzli, a osnovnu i srednju školu, turističkog smjera, završio je u Zvorniku. U srednjoj školi se javila i ideja o bavljenu ovim zanimanjem te se upisuje na Visoku hotelijersku školu na Univerzitetu u Beogradu, koju je završio 2009. godine, a Ekonomski fakultet 2016. godine. Ove godine je upisao master studije hotelijerstva na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

O značaju obrazovanja u ovoj, ali i svakoj drugoj oblasti, Kojić kaže da je on zahvalan profesorima u srednjoj školi i na fakultetu koji su mu pomogli da bi stigao do ovog nivoa na kome je danas u hotelijerstvu.

 – Jedan profesor mi je tokom studija rekao da dobar i uspješan hotelijer može biti samo onaj ko je prošao sve vrste poslova u jednom hotelu, od nosača kofera do upravnika. Bio je u pravu – zaključuje Kojić.

 

 

Selma Hajek i Lolita – zlatni retriver

Radeći u različitim hotelima i destinacijama, Kojić je upoznao brojne javne ličnosti iz svijeta filma, mode, šou-biznisa. Sa nekima od njih su se desile i neobične situacije. Jedna od takvih anegdota desila se prilikom susreta sa Selmom Hajek.

 – To je bilo 2013. godine. Radio sam u „Metropolu“, gdje sam u tom periodu vodio jednu smjenu. To veče, jedan kolega se nije pojavio na poslu, te je direktor hotela zamolio mene da pokrijem rum-servis jer hotel sa pet zvjezdica ne može dozvoliti da tu usluge nema 24 sata. Preuzeo sam rum-servis kada je zazvonio telefon, a ženski glas iz sobe 506 je zatražio grilovano povrće i biftek. Kada sam ušao u sobu tamo je bila Selma Hajek. Pitao sam gdje da serviram biftek, a ona je odgovorila da je on za Lolitu. Potom sam upitao da li za kćerku želi da biftek serviram na sto, nakon čega mi je odgovorila da je Lolita njen pas, odnosno zlatni retriver koji se u tom trenutku pojavio pored nje – prisjeća se Kojić.

(infobirac.net)