ЗВОРНИКРЕГИЈА БИРАЧ

U Zvorniku osveštana spomen-ploča za 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije

U Zvorniku osveštana spomen-ploča za 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije

3

 

U prisustvu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, čelnika Gradske uprave, bivših članova odreda, kao i porodica poginulih pripradnika, u Zvorniku je ispred prostorija PU Zvornik osveštana spomen-ploča za 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije.  

Nakon osveštenja koje je predvodilo lokalno sveštenstvo, ministar Lukač je istakao da je nakon 29 godina od osnivanja Centralnog odreda bilo potrebno da se postavi spomen obilježje. 

viber image 2021 04 12 12 14 48

 – Njihova imena su već upisana na centralnom obilježju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova kao i u spomen crkvi koja se nalazi u Zalužanima, ali naša obaveza i naš dug prema njima je da i ovdje u Zvorniku, odredu gdje su oni bili, obilježimo njihovo djelovanje za vrijeme stvaranja Republike Srpske – rekao je Lukač.

On je dodao da će se uvijek sjećati svih poginulih pripadnika i da ih nikada neće zaboraviti.

viber image 2021 04 12 13 19 33

 – U toku ratnih dešavanja 144 pripadnika Specijalne brigade policije su dali svoje živote za Republiku Srpsku, a ukupno 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, što je nemjerljiv gubitak, ali i naš veliki ponos jer su to ljudi koji su sve što su imali dali za Republiku Srpsku – istakao je Lukač.

Željko Janković, član odreda i predsjednik Udruženja pripradnika Centalnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske istakao je da su formirani 1992. godine, odnosno 4. aprila kada su bivši specijalci rekli „NE“ MUP-u BiH.

 – Zvornik smo izabrali  za sjedište jer smo najveći dio rata proveli ovdje i učestvovali u oslobađanju šireg područja grada Zvornika – rekao je Janković.

viber image 2021 04 12 13 19 11

Na osveštanu spomen-ploču vijence su položili predstavnici MUP-a, nekadašnji članovi odreda i porodice poginulih boraca ovog odreda.

(infobirac.net)