Danas su Blagovijesti

REGION ZANIMLJIVOSTI

Danas su Blagovijesti

 

Srpska pravoslavna crkva obilježava Blagovijesti, praznik sjećanja na susret djevice Marije i arhanđela Gavrila, koji joj je, prema Jevanđeljima, saopštio da će roditi spasitelja ljudskog roda.

Praznik Blagovijesti je jedan od dvanaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u znak sjećanja na „blagu vijest“, kada je, prema crkvenom učenju, arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Blagovijesti spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike. Slave se uvijek 7. aprila, tačno devet mjeseci prije Božića. Sa ovom blagoviješću arhanđela, „silaskom Svetog duha na prečistu djevu“, počinje obnova čovječanstva, a riječima arhanđela Gavrila: „Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom“, otvara se istorija Novog zavjeta i počinje preobražaj čovječanstva.

Smatra se da od Blagovijesti počinje sjetva jarih žita. Takođe, vjeruje se da je taj dan srećan za kalemljenje voća. Nekada se narod u selima bojao zime, sve dok taj dan ne prođe.

Dan poslije praznika Blagovijesti, crkva slavi Svetog arhanđela Gavrila koji je, prema zapisima Četvorojevanđelja, zadužen za radosne vijesti.

(infobirac.net)