СРПСКА И СРБИЈА

Sve o pravilima ulaska u Srbiju: Olakšice za državljane BiH definitivno ostaju na snazi

Sve o pravilima ulaska u Srbiju: Olakšice za državljane BiH definitivno ostaju na snazi

Karakaj1

 

Vijest da srpski državljani koji se odluče da putuju van granica Srbije u neku od šest zemalja „Mini Šengena“ u regionu, od sada pri povratku moraju da imaju negativan PCR test, nije tačna, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ulazak bez obaveznog negativnog testa moguć je i dalje iz šest država regiona Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske.

Bilbord bridge

– To nije tačna vijest, ne znam kako je ona izvučena, ali nismo mijenjali režim ulaska u Srbiju, tako da naši ljudi uvijek mogu da se vrate u svoju zemlju – rekla je Brnabić za TV Prva, govoreći o ulasku u Srbiju iz neke od šest zemalja regiona.

Kako za Blic potvrđuju iz Ministarstva zdravlja, vijest koja je juče osvanula u javnost nije istinita, i ništa se nije promijenilo u odnosu na pravila koja su do sada važila.

– Poslušajte izjavu premijerke Brnabić, sve je tako kako je i ona rekla. Ništa se nije promijenilo što se tiče ulaska naših državljana u Srbiju, sve je ostalo isto – ističu iz Ministarstva.

167213396 2840286332860156 3570435939579780280 n
Vaš Shooter!

Umjesto toga, u saopštenju koje stoji na Ministarstvu zdravlja navodi se da je donijeta Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Prema njoj moguće su tri opcije za ulazak u Srbiju.

Opcija 1: Potvrda o revakcinaciji

Prema ovoj opciji, ulazak u Srbiju omogućen je svim državljanima Srbije i strancima koji sa sobom imaju potvrdu da su revancinisani i to nekom od vakcina koje priznaje Ministarastvo zdravlja Republike Srbije. Dakle, to su vakcine Fajzer/Biontek, Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka, s tim što je za ovu posljednju, zbog posebne procedure, dovoljna i jedna doza.

Opcija 2: Negativan PCR test

Svima koji dolaze u Republiku Srbiju iz svih država svijeta, osim šest zemalja “Mini Šengena” dozvoljen ulazak u u Srbiju, i pod uslovom da posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati od vremena izdavanja, a osobama koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, umjesto negativnog PCR testa, priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

vidikovac

Izuzetak od ove Uredbe su državljani iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, koji slobodno mogu da ulaze u Srbiju, i kojima negativan PCR test nije potreban, a ovo isto važi i za državljane Srbije koji se vraćaju iz ovih zemalja.

Strani državljani su u obavezi da se testiraju prije putovanja, a ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu da uđu ukoliko nisu testirani i ne posjeduju negativan test, i njima neće biti odobren ulazak u Srbiju, pri čemu će biti vraćeni u zemlju iz koje dolaze.

Ovo se ne odnosi na:

– strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije.

– na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija.

– na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.

– na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade.

– na maloljetne osobe starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji djeteta posjeduje negativan RT-PCR test, odnosno negativan Antigen FIA Rapid test (za osobe koje dolaze iz SAD), ukoliko je potreban.

– na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji.

– na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbjednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.

– na lica koja su potpuno vakcinisana.

– na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza osoba u ili kroz Republiku Srbiju.

beoprom 2

Državljani Republike Srbije i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, i to iz svih država svijeta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dužni su da, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa korona, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, odnosno osobama koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, negativan Antigen FIA Rapid test, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Domaćim i stranim državljanima koji ulaze u Republiku Srbiju zbog poslovnih razloga, uz prethodno obavještavanje Privredne komore Srbije, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice dostave Privrednoj komori Srbije negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

zeohem e1525684398624

Privredna komora Srbije će najavu prelaska državne granice ovih osoba bez odlaganja dostaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi granične policije, a najkasnije 24 sata prije njihovog očekivanog prelaska državne granice.

Ukoliko osoba ne dostavi negativan PCR test ili antigen test na prisustvo virusa covid 19 u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, ili ukoliko test bude pozitivan na prisustvo virusa SARS-CoV-2, Privredna komora Srbije o tome bez odlaganja obavještava teritorijalno nadležan zavod za javno zdravlje, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Opcija 3: Karantin

Kao konačna, krajnja mogućnost, u slučaju da osoba koja dolazi u Srbiju ne posjeduje ni potvrdu o revakcinaciji, ni negativan PCR test, ostavljen je odlazak u karantin od deset dana po ulasku na teritoriju Srbije. Nakon deset dana provedenih u karantinu, ta osoba može da se slobodno kreće po teritoriji Republike Srbije.

infobirac.net