U Tuzli rade kafići, kladionice, tržni centri, a u Zvorniku, Bijeljini i Sarajevu sve zatvoreno – Ima li kraja ovom ludilu?

REGION

U Tuzli rade kafići, kladionice, tržni centri, a u Zvorniku, Bijeljini i Sarajevu sve zatvoreno – Ima li kraja ovom ludilu?

 

Da je Balkan poznat kao mjesto gdje je sve moguće pokazala je i kriza sa virusom korona. Države koje su nekada bile velika Jugoslavija, svaka na svoj način, se bore sa pandemijom, pa su mjere i pravila za građane različiti u Sloveniji, BiH i Srbiji.

I u onoj velikoj državi koja je imala šest republika, BiH je bila specifična, jer je bila mješavina naroda, kultura i običaja. Tako je i u vremenu korona virusa.

Kada je Srbija zatvorila kafiće, kladionice, bazene i tržne centre građani pograničnih opština Ljubovije, Malog Zvornika, Loznice i Bogatića na kafu su prelazili u Bratunac, Zvornik i Bijeljinu, pa je efekat zatvaranja u tim opštinama u Srbiji bio ravan nuli.

ANKETA Pripremaju se nove strože mjere: Podržavate li zatvaranje kafića i  restorana?

Nakon toga zatvoreni su kafići, kladionice, teretane i tržni centri u Republici Srpskoj, a građani Zvornika i Bijeljine u šoping i na kafu vikendom odlaze u Tuzlu i Kalesiju koje su svega pedesetak, odnosno tridesetak kilometara udaljene od ovih mjesta.

Da apsurd bude veći, u FBiH kantoni donose uredbe o mjerama, pa tako kafići, kladionice, bazeni, teretane, sportski i spa centri neće raditi do 12. aprila u Sarajevu, dok u Tuzli sve radi. Postavlja se pitanje, ko je ovdje lud?

Kako je moguće da u Sarajevu, Zvorniku i Bijeljini ne radi ništa, a u Tuzli radi sve? Oprostite nam ako smo glupi, mi ovo ne shvatamo, ali smo ubijeđeni da to ne shvataju ni političari iz regiona, BiH i Republike Srpske. 

Možda smo glupi, ali mi za razliku od poličara shvatamo da granice između država, entiteta i kantona nisu zidovi, pa da se preko njih ne može preći, te se zatvaranjem svega u Republici Srpskoj ne dobija ništa ukoliko sve bude otvoreno u Tuzli, Sarajevu, Loznici i Malom Zvorniku.

Ovaj tekst nije usmjeren ni protiv medicinskih radnika, ni protiv ugostitelja, ni protiv vakcinacije, ni za vakcinaciju, već isključivo kao pitanje za nadležne institucije u BiH, ima li kraja ovom ludilu i do kada misle da će ovaj narod ovo sve da trpi.

infobirac.net