BiH od danas gas prima preko Turskog toka

REGION

BiH od danas gas prima preko Turskog toka

 

Bosna i Hercegovina od danas prirodni gas dobija putem Turskog toka, a ne kako je to dosad bio slučaj putem Ukrajine i Mađarske.

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač gasa za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom pod nazivom Turski tok.

Gas je dosad dolazio gasovodom preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023. godine, a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali pristati na novi zahtjev ruskog isporučioca.

“Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za daljnji transport mađarskom rutom od 1. aprila”, rekla je za “Klix.ba” direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Vaš Shooter!

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade SAD-a da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim o ruskom plinu, prenosi Hina.

Endi Alen, savjetnik za ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odjeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Vašingtonu planira da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

“Alen je izvijestio da će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u sprovođenju projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok”, stoji u zabilješci sa ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija i čiju su kopiju objavili mediji.

euro

(Izvor: nezavisne.com)

FOTO: Ilustracija, arhiv