ОСМАЦИРЕГИЈА БИРАЧСРПСКА И СРБИЈА

Srpski povratnici u Zelini i dalje idu makadamom do svojih kuća – Spasojević: Mi smo pastorče zle maćehe

Srpski povratnici u Zelini i dalje idu makadamom do svojih kuća – Spasojević: Mi smo pastorče zle maćehe

viber image 2021 03 24 19 17 31

 

Srpski povratnici i dalje muku muče kako da dođu do svojih kuća u selu Zelina, u opštini Kalesija. Kako su nam ispričali, već duže od decenije traže od nadležnih vlasti u opštinama Kalesija i Osmaci da im pomognu da se asfaltira nešto više od 2,5 kilometara puta do njihovih kuća, ali sve ostaje na obećanjima.

Tomo Spasojević, jedan od oko četrdesetak povratnika u Zelini, objašnjava da je najveći problem da se ljudi vrate u većem broju ili da redovnije dolaze da obrađuju i održavaju svoja imanja, asfaltiranje puta od Kalesije do Zeline.

 – Otprilike jedna trećina Zeline je pripala opštini Osmaci i oni imaju izgrađenu komplentu infrastrukturu, dakle asfaltirane puteve, vodu. Tako je i sa jednom trećinom Zeline koja je pripala FBiH, gdje takođe imaju uređenu infrastrukturu. Samo ovaj dio Zeline, u kome mi živimo, a takođe pripada FBiH, nema ništa. Mi smo pastorče zle maćehe – kaže Spasojević.

kalesija 01 tomo spasojevic foto r.jokic

 – Godinama smo tražili pomoć od nadležnih u opštini Kalesija, ali i opštini Osmaci. I prethodni i sadašnji načelnik opštine Kalesija su obećavali da će pomoći,  a asfaltirano je samo oko 500 kvadrata puta i to sredstvima državnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Tražili smo pomoć i od ranijeg načelnika opštine Osmaci, ali je nikada nismo dobili. Razgovarali smo i sa sadašnjim načelnikom opštine Osmaci koji je obećao da će se angažovati u pronalasku sredstava za asfaltiranje ovog puta – kaže Spasojević i dodaje da su im u opštini Kalesija često govorili kako u tom dijelu živi malo stanovnika pa je asfaltiranje te dužine puta velika investicija na taj broj ljudi.

 – Međutim, ta činjenica ne stoji. Putevi u drugim selima se asfaltiraju. Urađena je čak i jedna nova dionica puta, gdje ga ranije nikada nije bilo, kroz polje prema Osmacima, gdje na četiri kilometra nema nijedne kuće, osim privatnih farmi. Mi nismo protiv asfalitranja tih puteva i treba da se radi svima, da svi ljudi, i Bošnjaci i Srbi imaju normalne uslove za život, ali naš problem godinama stoji i niko ga ne rješava, a čini nam se i ne želi da ga riješi – ističe Spasojević i najavljuje da će se opet obratiti nadležnima u Kalesiji za pomoć u rješavanju ovog problema.

viber image 2021 03 24 19 16 51

Prema njegovim riječima, pored stalnih stanovnika u Zelini, ima i onih koji dolaze na svoja imanja i obrađuju zemlju ili podižu voćnjake te bi im novi put značajno pomogao u lakšem održavanju svojih gazdinstava.

U četvrtak smo se putem mejla obratili i nadležnima u opštini Kalesija kako bismo saznali da li je u planu i kada će se raditi na asfaltiranju puta do Zeline, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

Izmješteno korito Spreče

Spasojević nam je ispričao i da je prilikom izgradnje jedne dionice novog puta i mosta, pomjerena entitetska granica i izmješteno korito rijeke Spreče. 

 – Nismo uspjeli da saznamo ko je od nadležnih organa u Republici Srpskoj odobrio ove radove i izmjestio korito rijeke – rekao je Spasojević.

viber image 2021 03 24 19 19 49

(infobirac.net)