U Trnovi kod Ugljevika obilježena godišnjica pogibije heroja – pilota Zorana Radosavljevića

REGION

U Trnovi kod Ugljevika obilježena godišnjica pogibije heroja – pilota Zorana Radosavljevića

 

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika obilježena je dvadeset druga godišnjica herojske pogibije, pilota majora Zorana Radosavljevića koji je dao život u odbrani Srbije od agresije NATO-a 26. marta 1999. godine.

I ove godine je grupa poštovalaca lika i djela ovog hrabrog čovjeka posjetila mjesto pogibije i zapalila svijeće uz želju da nas sljedeće godine bude više na obilježavanju godišnjice jer se heroji poput Zorana Radosavljevića ne smiju zaboraviti.

Major Zoran Radosavljević rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini. Upisao je vojnu gimnaziju, pa Vazduhoplovnu akademiju. Bio je briljantan student. Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru. Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje je u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21.

Резултат слика за major zoran radosavljevic biografija

Godine 1992. biva unaprijeđen u čin kapetana prve klase. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje najmlađi pilot u eskadrili migova 29 Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i postao jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji iz oblasti satelitske navigacije.

Te 1999. godine pripremao je doktorat i bio u stalnoj vezi sa svojim mentorima. Na ovom fakultetu se od 1999. godine dodjeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime.

Neka je vječna slava nebeskom Obiliću, majoru Zoranu Radosavljeviću!

(infobirac.net)