Dječak na vječnoj straži – Na današnji dan prije 28 godina poginuo je Spomenko Gostić najmlađi pripadnik Vojske Republike Srpske

REGION

Dječak na vječnoj straži – Na današnji dan prije 28 godina poginuo je Spomenko Gostić najmlađi pripadnik Vojske Republike Srpske

 

Na današnji dan 1993. godine najmlađi pripadnik Vojske Republike Srpske Spomenko Gostić poginuo je od granate nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

27 godina od pogibije Spomenka Gostića, najmlađeg borca VRS | Frontal

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen.

Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Poslije više od dvije decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Republike Srpske obnovili su 2017. godine spomenik na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umjetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Za svoje zasluge je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

infobirac.net