Promovisana knjiga „Istočnik“, autora Nevene Milosavljević iz Zvečana

ZVORNIK

Promovisana knjiga „Istočnik“, autora Nevene Milosavljević iz Zvečana

 

U zvorničkom Domu omladine predstavljena je knjiga „Istočnik“, autora Nevene Milosavljević iz Zvečana u izdanju zvorničke izgavačke kuće „AsOglas“. Milosavljevićeva je novinarima rekla da njene pjesme nisu u biti samo duhovne nego ljubavne, koje proističu od Boga, ali da u knjizi ima različitih pjesama o tuzi, bolu, rodoljublju i o svemu onome što čini život.

 – U knjizi ima sedam ciklusa, što je aluzija na sedam dana stvaranja zemlje, tako da je na početku knjige citat iz Njegoševe ‘Luče Mikrokozme’ u kojoj se pominje istočnik, dok se u mojoj pjesmi ‘Istočnik’ pominje prvo sjećanje kada je čovjek u raju bio ravan anđelima, ali je zbog neposlušnosti pao – rekla je Milosavljevićava.

euro

Podsjećajući da riječ istočnik ima etimološko značenje izvor, zdenac, da se na istoku rađa sunce, Milosavljevićeva je rekla da je Bog podario sunce, vodu, izvor, te da je u njenim pjesmama istočnik zapravo Bog.

Ona je naglasila da je poruka njene knjige uzvišena trpeza ljubavi u kojoj je izraženo da „što više daš ljubavi, više je imaš, te da je neophodno da se svi vatrtimo vjeri i Bogu i prijateljstvu, prije svega.

Vaš Shooter!

Milosavljevićeva, koja dolazi iz Zvečana, je rekla da nikada ne upotrebljava samo riječ Кosovo bez Metohije, jer zapravo Metohija mnoge boli jer govori čija je to zemlja i čije je vlasništvo, zato što je etimološki Metohija-metoh crkveni posjed, a time neotuđiv od crkve.


Recenzent knjige Nevena Tatić Кarajović smatra da pjesme autora knjige „Istočnik“ dolaze iz duše, one duše koja je okrenuta suncu, nadanju, vjeri i ljubavi.

Vaš Shooter!

 – Autor zbirke pjesama ‘Istočnik’ svojim priomišljanjima iskazuje raskošni talenat, jer podjednako dobro barata i savremenim izrazom i i oprobanim formama – rekla je Tatić Кarajović i dodala da ne može da se ne primijeti da Milosavljevićeva i u sonetima ostavlja trag svog posebnog pjesničkog stvaralaštva, jedinstevnog do sada.

Direktor izdavačke kuće „AsOglas“ Dejan Spaspjević rekao je da je Milosavljevićeva „dobra vila u poeziji, koju hrišćanski moral i obrazovno etički principi izdižu iznad prosjeka i stvaraju preduslove da ona u poezji, ali i uopšte na polju kulture tek treba da da svoj maksimum“.

Vaš Shooter!

Spasojević je rekao da čitalačaka publika putem društvenih mreža izrazila veliko interesovanje i uputila izuzetno dobre kritike, te da je za knjigom bila izuzetno dobra potražnja.

 – Čast mi je i zadovoljstvo što ostvarujemo kulturnu saradnju sa autorima iz Кosova i Metohije, Crne Gore i Republike Srpske i u tom okvirima doprinosimo pozitivnoj stvaralačkoj klimi – rekao je Spasojević.

Spasojević je rekao da je zbirka pjesama „Istočik“ proglašena knjigom godine kao najtiražije knjižvno djelo, a knjiga „Udahnuto djetinjstvo“ autora Snežane Aleksić Topalović iz Bijeljine proglašena je najčitanijom knjigom.

 – Drago mi je što smo u prošloj godini imali dosta uspješnih uzdanja, iako je zbog pandemije virusa korona izostao veliki broj klasičnih promocija –  rekao je Spasojević i dodao da su ova dva autora uspjela i u tim okolnostima da naprave dobre odjeke u javnosti i reakcije čitalačke publike promocijom na društvenim mrežama i u velikom broju pratilaca koji prate njihov, ali i izdavbački rad ‘AsOglasa’ – rekao je Spasojević.

(Agencije)